Synnytykseen valmistautuminen äitiysfysioterapian keinoin

Mietitkö, miten synnytykseen voisi valmistautua, ja mitä hyötyä siitä olisi sinun ja syntyvän vauvan kannalta? Synnytykseen voi ja kannattaa valmistautua olipa edessä kumpi synnytystapa tahansa. Synnytykseen valmistautuminen alkaa parhaimmillaan jo raskauden alussa, jopa ennen raskautumista.

Jos haluat heti tältä istumalta helliä ja valmistella kehoasi sekä mieltäsi synnytykseen, niin yksi tärkeimmistä vinkeistämme olisi opetella hengittämään rennosti. Palleahengitys nimittäin rentouttaa kehoa aina lantionpohjaa myöten. Pallea ja lantionpohja toimivat parivaljakkona, jolloin syvän sisäänhengityksen aikana ja pallean supistuessa lantionpohjan lihaksen pääsevät rentoutumaan ja kevyesti venymään. Sisäänhengityksen aikana kylkikaarien tulisi laajentua ja vatsan seudun kevyesti kohota. Rennon uloshengityksen aikana pallea palaa ylös kylkikaariin ja vetää alipaineella lantionpohjaa mukaansa, jolloin lantionpohja kevyesti kohoaa. Samalla kyljet ja vatsa vetäytyvät lempeästi. Eli parhaimmillaan jokainen hengitys liikuttaa ja samalla rentouttaa lantionpohjaa. Miten valtava hyöty hengityksestä siis onkaan synnytykseen valmistautumisessa!

Synnytykseen valmistautuessa kehon, etenkin lantion alueen puolierojen ja kireyksien hoitoon kannattaa panostaa. Kivut eivät kuulu normaaliin raskauteen, vaikka niin kuulee usein sanottavan. Kivut voivat kieliä esimerkiksi kehon epätasapainosta, jännityksistä tai stressistä. Kehon huoltaminen, lempeät liikkuvuusharjoitteet ja kehoa vahvistavat harjoitteet, hengittäminen, äitiysfysioterapia ja raskaushieronta sekä asentojen huomioiminen ovat esimerkiksi keinoja, joilla kehon rentoutta ja lantion alueen tasapainoa voidaan edistää. Rento ja tasapainoinen lantion alue voi vaikuttaa myös vauvan tarjontaan kohdussa. Esimerkiksi perätilassa olevaa vauvaa voidaan auttaa kääntymään raivotarjontaan rentouttamalla ja siten lisäämällä tilaa odottajan lantioon. Tämän lisäksi odottajalle ohjataan asento- ja liikeharjoitteet, joilla vauvaa houkutellaan kääntymään. Lantion rentoudesta hyötyvät sekä äiti että vauva myös silloin, kun vauva on optimaalisessa raivotarjonnassa. Kun äidin keho on tasapainoinen, kääntää myös vauva päänsä helpommin optimaaliseen asentoon synnytyksen kannalta. Oikea vauvan asento helpottaa niin äidin kuin lapsenkin synnytysmatkaa.

”Synnytykseen valmistautuessa kehon, etenkin lantion alueen puolierojen ja kireyksien hoitoon kannattaa panostaa. Kivut eivät kuulu normaaliin raskauteen, vaikka niin kuulee usein sanottavan.”

Omiin lantionpohjan lihaksiin on hyvä tutustua viimeistään raskausaikana. Tutustumisen voi aloittaa lantionpohjan lihasten tunnistamisharjoitteilla aktiivisen supistuksen aikana. Aktivoinnin ohella myös taito rentouttaa lantionpohjan lihaksia korostuu loppuraskaudessa. Synnytyksen lähestyessä kireästä ja jännittyneestä lantionpohjasta ei nimittäin ole lainkaan hyötyä, vaan pikemminkin päinvastoin. Synnytyksessä kohtu pyrkii työntämään lasta alaspäin ja jos vastassa on kireä ja jännittynyt lantionpohja, on matka alaspäin haasteellisempi. Lihasten rentouttaminen synnytyksessä vähentää myös kipua. Rentoutuminen ei kuitenkaan usein onnistu supistuskivun kanssa ilman, että sitä on hiukan harjoitellut.

Lantionpohjan jännityksiä voidaan vastaanotolla lievittää ja hoitaa lantion alueen ja lantionpohjan manuaalisten käsittelyiden avulla. Odottaja pystyy myös itse lievittämään lantionpohjan jännityksiä harjoitteiden, hengityksen sekä välilihan käsittelyn avulla. Joustava ja toimiva lantionpohja vaikuttaa synnytyksessä aina ponnistusvaiheeseen asti. Joustavat ja hyvin toimivat lantionpohjan lihakset kestävät ponnistusvaiheen venytystä paremmin. Lantionpohja on kaiken kaikkiaan monimutkainen kokonaisuus ja toisinaan ratkaisu jännittyneen lantionpohjan rentouttamiseen löytyykin muualta kehosta kuin itse lantionpohjasta.

Synnytykseen valmistautumisen tukeminen on oleellinen ja tärkeä osa äitiysfysioterapiaa raskausaikana. Vastaanotto etenee aina kunkin odottajan yksilöllisen tilanteen ja toiveiden mukaisesti. Samalla käynnillä voidaan esimerkiksi hoitaa kehoa manuaalisen terapian keinoin, ohjata hengitys- lantionpohjan- ja liikkuvuusharjoitteita, keskustella synnytyksen ponnistusasennoista, etsiä sopivia liikkeitä liitoskipuihin tai muilla fysioterapian keinoilla tasapainottaa kehoa ja auttaa odottajaa voimaan hyvin. Sen vuoksi löydät meiltä palvelun fysioterapeuttinen synnytykseen valmistautuminen: yksi palvelu, jonka sisältö on aina odottajan tarpeiden mukainen.

Lue lisää palvelusta Tampereella tai Lahdessa!

Varaa aikasi palveluun: Tampere | Lahti