Imetyksen ensipäivät

Imetyksen ensipäivillä on iso merkitys imetyksen onnistumisen kannalta. Vauvan syntymän jälkeen rinnoista tulevat ensitipat ovat hyvin ravinnerikasta ja täyteläistä maitoa. Vauvan on hyvä saada tuo ravinnerikkaat maitopisarat. Vaikka määrä ei ole suuri, on laatu sitäkin suurempi.

Moni vanhempi ajattelee, ettei vauva voi tulla täyteen noista ensimmäisistä maidon pisaroista. Tuo ajatus on syytä laittaa syrjään ja luottaa rintojen maidontuotantoon. Vauvan mahalaukku on aluksi vain viinirypäleen kokoinen eli vauva ei tarvitse suurta määrää maitoa. Vauvan mahalaukku venyy pikkuhiljaa ollen viikon ikäisenäkin vasta luumun kokoinen. Tuon ajatuksen ja mielikuvan turvin, voit luottaa maidon riittävyyteen. Lähtökohtaisesti täysiaikaisena ja terveenä syntynyt vauva yleisimmin saa riittävästi ravintoa rintaruokinnalla.

Ensimmäisenä vuorokautenaan vauva nukkuu paljon ja vauvalle voi tarjota nuo ensimmäiset ravinnerikkaat maidon pisarat. Kun vauva hieman virkistyy, on tärkeää alkaa imettämään vauvaa vauvantahtisesti ja tiheään. Ihokontakti auttaa mahdollisesti uneliaan vauvan virkistämisessä sekä maidontuotannon käynnistämisessä.

Ensimmäisinä päivinä ja viikkoina vanhemmat opettelevat tunnistamaan vauvan nälkämerkkejä. Kaikilla vauvoilla on tiettyjä perinteisiä nälkämerkkejä mutta niiden lisäksi jokaisella vauvalla on oma yksilöllinen tapansa kertoa tuntemuksistaan. Vauvan temperamentti vaikuttaa tunteiden ilmaisujen vahvuuteen. Toinen vauva rääkäisee nollasta sataan hetkessä, toisen vain inahdellessa pikkuisen. Vauvaan tutustuminen ottaa oman aikansa.

”Rakkaus, läheisyys, luottamus ja lämpö edistävät imetyksen onnistumista. Pesi siis rauhassa ihokontaktissa vauvan kanssa kotiin päästyäsi.”

Maidonnousu tapahtuu yleensä noin 2 – 4 päivää vauvan syntymästä. Maidonnousuun saattaa liittyä pingottuneiden rintojen lisäksi tukalaa oloa, lämmönnousua ja itkuherkkyyttä. Oireet ovat täysin normaaleja ja helpottuvat pikkuhiljaa seuraavien päivien aikana. Maidon noustessa rintoihin on tärkeää imettää vauvaa säännöllisesti ja tiheästi. Vauva saa tuolloin tilattua itselleen maitoa myös tuleville päiville.

Vauvan hyvä imute on alusta alkaen tärkeää. Ensimmäisinä päivinä rinnanpäät saattavat olla arat. Muuten imetyksen ei tule tehdä kipeää. Jos rintoihin sattuu imettäessä tai rinnanpää muotoutuu vauvan suussa oudon malliseksi, kertoo se usein imuotteeseen liittyvistä ongelmista. Jos olet epävarma vauvasi imuotteesta, kysy rohkeasti ammattilaiselta apua. Usein kyse on vain pienistä asioista.

Imetyksen ensipäivinä rinnanpäät saattavat myös rikkoutua oudokseltaan. Rikkinäisistä rinnanpäistä voi olla inhottavaa imettää, jonka vuoksi ihon aktiivinen hoitaminen ja huoltaminen on ensiarvoisen tärkeää. Rintojen tottuessa imemiseen myös rinnanpäiden iho paranee eikä mene enää uudestaan rikki.

Onnistunut imetys saattaa vaatia paljon asiaan perehtymistä ja työtä. Tärkeimpänä kuitenkin on huomioida mielihyvähormonin oksitosiinin vaikutus maidontuotantoon. Rakkaus, läheisyys, luottamus ja lämpö edistävät imetyksen onnistumista. Pesi siis rauhassa ihokontaktissa vauvan kanssa kotiin päästyäsi. Ja nauti ainutlaatuisesta vauvakuplasta!

Tutustu imetyksen tukipalveluihimme:

Imetysohjaus:

Imetysohjauksen tavoitteena on edistää lapsen, äidin ja samalla koko perheen hyvinvointia. Me autamme sinut ohjatusti alkuun.

Helsinki
Lahti 
Tampere

Imetysklinikka:

Perhe-Arten imetysklinikka on matalan kynnyksen palvelu, joka on suunniteltu ennaltaehkäisemään, tunnistamaan ja ratkaisemaan pieniä imetyksen haasteita.

Helsinki
Lahti 
Tampere