Mitä siellä ultrassa oikein tapahtuu? Mikä aika minun pitäisi varata? Riittääkö minulle kätilön ultra vai tarvitsisinko ajan lääkärille? Ketä voin ottaa mukaan ultraan? Tässäpä liuta yleisimpiä kysymyksiä, joita asiakkaat pohtivat varatessaan aikaa.
Perhe-Artella kätilön ultrassa tarkistellaan vauvan yleisvointi, kuunnellaan sykkeet ja tehdään vauvasta kokoarvio. Alkuraskaudessa kokoarvio tarkoittaa pää-pylly mittaa (crl) ja myöhemmin raskaudessa mittaillaan päätä (BPD ja HC), masun ympärystä (AC) ja reisiluun mittaa (FL). Varmistellaan siis, että vauva kasvaa kuten pitää. Sykkeet tarkistellaan alkuvaiheessa raskautta näköhavainnolla (pienet ei välttämättä pidä kuuntelusta) ja isommilla tyypeillä kuunnellaan sitä ihanaa napsutusta. Lapsiveden määrä tarkistellaan silmämääräisesti ja istukan paikasta tiedät tutkimuksen jälkeen onko se etu- vai takaseinämässä. Perhe-Arten kätilöt eivät tee seulaultraäänitutkimuksia ja lääkäreille jätetään esimerkiksi tarkempi istukan toiminnan arviointi loppuraskaudessa sekä istukan sijainnin arviointi, mikäli se vaikuttaa alatiesynnytyksen mahdollisuuteen.
Ja hei kannattaa muistaa, että asiakaspalvelumme auttaa kyllä mielellään, jos et tiedä mitä pitäisi varata ja riittääkö kätilön ultra omaan tilanteeseesi. Soittamalla selviää ja näin saatte varmasti just teille oikean palvelun. Vinkkinä sanoisimme, että kerro tilanteesi kiertelemättä ja rohkeasti, jotta osaamme parhaiten auttaa oikean ajan valinnassa. Jos siis esimerkiksi olet kotisynnyttäjä ja haluat istukan paikan arvion loppuraskaudessa ja raskauttasi ei ole seurattu seulaultraäänin, kerro se reilusti asiakaspalvelumme naisille. Silloin he osaavat ohjata sinut lääkärin vastaanotolle kätilön vastaanoton sijaan. Kätilömme eivät nimittäin ota enää keskiraskauden jälkeen ultraäänitutkimuksella kantaa tilanteeseen siinä tapauksessa, että raskauttasi ei ole seurattu seulaultraäänillä tai vähintään yhdellä gynekologin ultralla. Kaikkea muuta voit toki tulla höpisemään heidän kanssaan oikein mielellään.
Kätilöidemme ultra on yleensäkin harvoin ns pelkkä ultra ja saatte vastaanotolla paljon muutakin kuin pelkän ultraäänitutkimuksen. Emme me väkisin juttele, mutta tällä vastaanotolla kannattaa kyllä kysyä kaikki ne kysymykset, joita mielessä on pyörinyt. Monesti varsinkin ensimmäistä lastaan odottavien on hankala tietää, mitä kysyä ja usein kätilömme löytävätkin myös ne aiheet, joista asiakas ei edes osaa kysyä.
Yhden vähän aikaa sitten vastaanotolla olleen tulevan isän kommentti kuvaa tilannetta hyvin:
“Pärjäättekö näillä tiedoilla tässä kohtaa?” kysyy kätilö vastaanoton lopuksi.
“No todellakin, me tultiin ultraan ja sähän kerroit vaikka mistä muustakin! Kiitos!”
Me olemme resurssoineet kaikkiin palveluihimme sen mahdollisuuden, että aina on aikaa keskustella. Se takaa myös meille kätilöille mahdollisuuden tehdä työtämme niin hyvin kuin kykenemme.
Vastaanotolla oltiin puhuttu äidin kehon tasapainosta ja kehon huollosta ja sen merkityksestä kipujen hoitoon. Oltiin käyty läpi myös ihan konkreettisia keinoja sinne kotiin, miten tilannetta voi helpottaa. Samat keinot, joilla voidaan helpottaa mm selkäkipuja ja auttaa valmistautumaan myös synnytykseen. Kaksi hyvää syytä siis ottaa saadut vinkit käyttöön oikeasti siellä kotona.
Melko usein kuulemme asiakasperheiltä sellaisen ihan “perusultrakäynnin” keskustelujen jälkeen, että miksihän näistä asioista ei puhuta ikinä tuolla julkisella puolella mitään. Me olemme resurssoineet kaikkiin palveluihimme sen mahdollisuuden, että aina on aikaa keskustella. Se takaa myös meille kätilöille mahdollisuuden tehdä työtämme niin hyvin kuin kykenemme.
Ja niin, ketä sai ottaa mukaan? No ihan just ne sulle tärkeät ihmiset. Myös isommat sisarukset on enemmän kuin tervetulleita. Kätilömme eivät hätkähdä pientä touhua vastaanottohuoneessa, mutta jos itse haluat keskittyä rauhassa ultraan, voi miettiä miten sisarukset jaksavat keskittyä. Emme myöskään rajaa henkilömäärää vastaanotolla, mutta pöpöjä emme meille halua, joten vain terveenä saa tulla.
Tervetuloa siis vastaanotolle <3
PALAA TAKAISIN