Miten valmistaudun imetykseen?

Imetys on yksi maailman luonnollisimmista asioista. Tuon ajatuksen turvin moni äiti uskoo imetyksen sujuvan luonnostaan. Toisinaan näin käykin mutta ei läheskään jokaisen imettäjän tai jokaisen vauvan kohdalla. Imetys saattaa sujua ensimmäisen vauvan kohdalla hyvin, mutta toisen vauvan kanssa tuleekin odottamattomia vaikeuksia. Myös maidonnousuun liittyvät ajoittain hyvinkin voimakkaat tuntemukset saattavat pohdituttaa ensimmäistä kertaa imetyksen parissa olevaa äitiä. Nämä ongelmat tai tuntemukset eivät välttämättä tule edes mieleen vielä raskauden aikana. Tosiasia kuitenkin on, että imetyksen alkutaipale on monelle imettäjälle haasteellinen.

Imetykseen valmistautuminen auttaa ymmärtämään mahdollisia tulevia haasteita ja selviämään niistä. Koska imetys alkaa heti vauvan synnyttyä ja on iso osa vauva-arkea, imetykseen kannattaa tutustua jo raskausaikana. Jotta puoliso pystyy olemaan imettäjän tukena, myös hänen panoksensa imetykseen valmistautumisessa on tärkeää. Imetykseen valmistautuminen helpottaa imetykseen liittyvien asioiden omaksumista, lisää varmuutta sekä edesauttaa imetyksen onnistumista. Lisäksi valmistautuminen lieventää stressiä, mikä puolestaan edistää mielihyvähormonin oksitosiinin maidonnousuun liittyvää vaikutusta.

Ennen vauvan syntymää olisi ainakin hyvä tietää millainen on hyvä imuote, minkälaisissa asennoissa vauvaa voi imettää ja kuinka maitomäärään pystyy vaikuttamaan. Lisäksi on hyvä ymmärtää mitä tarkoittaa vauvantahtisuus ja ihokontakti, mitkä ovat yleisimmät vauvan nälkämerkit tai milloin imetyksen turvamerkit täyttyvät.

Lisäksi etukäteen on hyvä pohtia mitä hankintoja imetykseen liittyen kannattaa tehdä. Raskauden loppupuolella hankitut imetysliivit tai imetystopit ovat oiva apu jo sairaalassa. Liivinsuojia on myös hyvä olla jo valmiiksi olemassa. Maidonkerääjän, imetystyynyn, rintapumpun tai rintakumin hankintaa voit pohtia vauvan synnyttyä, kun näet miten imetys lähtee sujumaan.

”Jo raskauden aikana on myös hyvä tiedostaa, että imetyksen onnistuminen ei ole äitiyden mittari.”

Jo raskauden aikana on myös hyvä tiedostaa, että imetyksen onnistuminen ei ole äitiyden mittari. Imetyksen ei tule tuottaa ahdistusta, pelkoa tai stressiä. Ole armollinen itsellesi. Anna itsellesi ja vauvallesi aikaa tottua imetykseen. Onnistuneen imetyksen eteen vaaditaan usein paljon töitä ja aikaa. Jos imetys ei lähde sujumaan, pyydä rohkeasti apua tai hakeudu ammattilaisen vastaanotolle. Myös osittainimetys on hyvä vaihtoehto, jos täysimetys ei syystä tai toisesta onnistu tai koet osittainimetyksen itsellesi paremmaksi vaihtoehdoksi.

Jos kaipaat tukea imetykseen tai imetykseen valmistautumiseen, me Perhe-Artella olemme sinua varten.

Lue lisää imetyspalveluistamme ja varaa aikasi tästä:

Imetysohjaus Lahti
Imetysohajus Tampere
Imetysohjaus Helsinki

Terkuin, kätilö Katja