Seksi ja raskaus

Ihminen syntyy seksuaaliseksi olennoksi. Seksuaalisuutemme muuttuu koko elämämme ajan. Luonnollisesti siis yksi elämämme suurimmista muutoksista, lapsen saaminen vaikuttaa siihen valtaisasti. Jos pariskunnan seksi on ollut ennen raskautta lähinnä yhdyntöjä, voi raskausaika tarkoittaa uusien ja erilaisten seksitapojen etsimistä. Mielihyvän tuottaminen käsin, suuseksi tai erilaiset seksilelut (tai apuvälineet) ovat yhtä lailla hyviä vaihtoehtoja harrastaa seksiä.

Raskaus itsessään ei (yleensä) ole este seksille. Monesti kuitenkin hormonit ja muuttuva keho voivat vaikuttaa seksuaaliseen halukkuuteen. Alkuraskaudessa väsymyksen ja pahoinvoinnin keskeltä voi seksi tuntua kovin kaukaiselta ajatukselta, varsinkin tällöin läheisyyden ja huolenpidon merkitys suhteessa korostuu. Monesti seksuaalinen halukkuus lisääntyy alkuraskauden oireiden väistyttyä.

Raskaus voi myös välillisesti vaikuttaa puolison halukkuuteen. Pelko siitä, että vahingoittaa kohdussa kasvaa lasta tai puolisoaan voivat joskus vähentää seksuaalisia haluja.

Tyypillisesti raskaus ei estä yhdyntöjä

Jos kyseessä on täysin normaali raskaus ei yhdynnöille ole estettä. Seksi ei vahingoita kohdussa kasvavaa lasta, eikä yhdynnän aikana esimerkiksi penis voi koskettaa tai vahingoittaa sikiötä.  Seksistä tai yhdynnöistä ei siis raskausaikana tarvitse pidättäytyä, ellei niin erikseen ohjeisteta. Tilanteissa, joissa raskauteen liittyy ennenaikaisen synnytyksen riski tai verenvuotoja, voidaan ohjeistaa pidättäytymään seksistä. Tällöin kannattaa vielä täsmentää onko kiellettynä kaikki seksitavat vai vain yhdynnät.

Loppuraskautta kohden yhdynnät saattavat muuttua haastaviksi kasvavan vatsan myötä. Oikeanlaisen asennon löytyminen saattaa joskus vaatia luovuutta. Sen mikä kullekin parille toimii tietävät he itse, joskus onnistuminen vaati enemmänkin kokeilua. Myös tästä etsintäprosessista voi löytyä hauskuutta ja nautintoa, joka entisestään lisää yhteenkuuluvuutta.

Loppuraskaudessa asennot, joissa vatsan alueelle kohdistuu kova paine eivät ole suositeltavia. Usein myös liian selinmakuulla ollessa olo voi olla epämukava. Kylki -ja takaapäin asennot ovat usein helposti toteutettavissa ja miellyttäviä. Avuksi voidaan myös ottaa esimerkiksi tyynyjä, jotta asennosta saadaan mukava. Kannattaa myös huomioida liukuvoiteen käyttö tarvittaessa.

Tärkeintä on miettiä se missä oma mukavuusalue on ja voisiko sen ulkopuolelle astua? Avoin keskusteleva ote yleensä auttaa asioissa. Puolisolle on tärkeä kertoa mikä kulloinkin tuntuu hyvältä ja millä tavalla toivot esimerkiksi kosketusta. Parisuhteen vaaliminen raskausaikana on tärkeää, sillä se kantaa pitkälle ja auttaa jaksamaan vauva-arjessa.

Kirjoittaja Katri Aarnio-Hänninen tarjoaa Perhe-Arte Helsingissä Seksuaalineuvontaa.