AJANVARAUS

Mitä kysymyksiä voi esittää äitiysneuvolassa?

20/6/2024

Äitiysneuvola on paikka, jossa voit saada vastauksia ja tukea raskauteen, synnytykseen, imetykseen ja vanhemmuuteen liittyvissä asioissa.

Perhe-arte

Raskaus on yksi elämän merkityksellisimmistä matkoista, ja odotusaikana mielessä voi pyöriä monia kysymyksiä ja huolia. Äitiysneuvola on paikka, jossa voit saada vastauksia ja tukea raskauteen, synnytykseen, imetykseen ja vanhemmuuteen liittyvissä asioissa. Tässä artikkelissa käymme läpi, mitä kysymyksiä voit esittää äitiysneuvolassa, jotta saat parhaan mahdollisen tuen ja ohjauksen odotusaikana.

Raskauden kulku ja seuranta

Raskauden aikana on tärkeää seurata sekä äidin että sikiön hyvinvointia. Voit kysyä neuvolassa esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:

 • Miten raskauteni etenee ja onko kaikki normaalisti?
 • Millaisia tutkimuksia ja mittauksia tehdään seuraavilla käynneillä?
 • Mitä voin tehdä, jos koen kipuja tai muita oireita?

Neuvolassa voidaan tehdä perusmittauksia, kuten verenpaineen ja hemoglobiinin mittausta, sekä ultraäänitutkimuksia. Näiden avulla varmistetaan, että raskaus etenee normaalisti ja mahdollisiin ongelmiin voidaan puuttua ajoissa.

Ravitsemus ja liikunta raskauden aikana

Raskauden aikana ravitsemus ja liikunta ovat erityisen tärkeitä sekä äidin että sikiön hyvinvoinnin kannalta. Voit kysyä neuvolassa esimerkiksi:

 • Mitä ravintoaineita minun tulisi erityisesti saada raskauden aikana?
 • Onko jotain ruokia, joita minun tulisi välttää?
 • Millainen liikunta on turvallista raskauden aikana?

Neuvolan terveydenhoitajat ja kätilöt voivat antaa sinulle yksilöllisiä ohjeita ja suosituksia ravitsemuksesta ja liikunnasta. He voivat myös auttaa sinua laatimaan sopivan liikuntaohjelman, joka tukee hyvinvointiasi raskauden aikana.

Synnytykseen valmistautuminen

Synnytykseen valmistautuminen on tärkeä osa raskautta. Voit kysyä neuvolassa esimerkiksi:

 • Millaisia synnytysvalmennuksia on tarjolla?
 • Miten voin valmistautua synnytykseen henkisesti ja fyysisesti?
 • Mitkä ovat synnytyksen eri vaiheet ja mitä minun tulisi tietää niistä?

Perhe-Arten synnytysvalmennukset tarjoavat tietoa ja taitoja, joiden avulla voit valmistautua synnytykseen. Valmennuksissa käsitellään synnytyksen eri vaiheita ja annetaan käytännön vinkkejä, jotka auttavat sinua ja puolisoasi olemaan aktiivinen osa synnytystä.

Imetys ja vauvanhoito

Imetys ja vauvanhoito ovat asioita, jotka voivat herättää paljon kysymyksiä erityisesti ensisynnyttäjillä. Voit kysyä neuvolassa esimerkiksi:

 • Miten imetys aloitetaan ja mitä minun tulisi tietää imetyksestä?
 • Mitä teen, jos imetys ei suju odotetusti?
 • Millaisia vinkkejä on vauvanhoitoon ja varhaiseen vuorovaikutukseen?

Neuvolan imetysohjaajat voivat antaa sinulle käytännön neuvoja ja tukea imetyksen aloittamiseen ja mahdollisten ongelmien ratkaisemiseen. Lisäksi saat vinkkejä vauvanhoitoon ja varhaiseen vuorovaikutukseen, jotka auttavat sinua luomaan vahvan ja turvallisen suhteen vauvaasi.

Vanhemmuuteen liittyvät kysymykset

Vanhemmuus tuo mukanaan monia uusia haasteita ja kysymyksiä. Voit kysyä neuvolassa esimerkiksi:

 • Miten voin valmistautua vanhemmuuteen henkisesti?
 • Miten voin tukea puolisoani ja perhettäni raskauden ja synnytyksen aikana?
 • Millaisia tukipalveluita on tarjolla vanhemmille?

Neuvolassa saat tukea ja ohjausta vanhemmuuteen liittyvissä kysymyksissä. Terveydenhoitajat ja kätilöt voivat auttaa sinua valmistautumaan vanhemmuuteen ja tarjota tietoa erilaisista tukipalveluista, jotka voivat olla hyödyllisiä perheellesi.

Yhteenveto

Äitiysneuvola on paikka, jossa voit saada vastauksia moniin raskauteen, synnytykseen, imetykseen ja vanhemmuuteen liittyviin kysymyksiin. Älä epäröi kysyä neuvolassa mieltäsi askarruttavia asioita, sillä terveydenhoitajat ja kätilöt ovat siellä auttamassa ja tukemassa sinua. Perhe-Arten neuvolapalvelut tarjoavat kiireetöntä, monipuolista ja yksilöllistä ohjausta, jotta voit nauttia raskaudestasi ja valmistautua tulevaan vanhemmuuteen parhaalla mahdollisella tavalla.

Varaa aika Perhe-Artelle:

https://www.varaaheti.fi/arteajanvaraus/fi/locations

PALAA TAKAISIN