AJANVARAUS

Veikeitä vekaroita ja vikkeliä varpaita

15/2/2018
Perhe-arte

Ultraäänitutkimukset ovat oiva tapa päästä ihmettelemään masussa kasvavaa uutta elämää. Toki kasvava vatsa ja voimistuvat potkut kertovat lapsesta omaa tarinaansa mutta ultraäänellä kurkatessa nähdään lapsi ihan eri vinkkelistä.

3/4D ultran tekeminen on itselleni joka kerta itselleni yhtä mielenkiintoista katsottavaa kuin vauvan vanhemmillekin. Samanlaista lasta ei ole, jokainen on ihan omanlaisensa ihminen alusta alkaen. Toiset selkeästi rauhallisempia, toiset taas touhuavat koko ajan jotakin. Myös persoonalliset kasvonpiirteet  hahmottuvat. Toisinaan on hauska havaita, että vauva on aivan kuin kopio toisesta vanhemmastaan/sisaruksestaan, hymykuoppineen päivineen.

Meillä on tarjota ihan ns. perus ultraäänitutkimusta (2D), jota on käytetty jo vuosikymmenten ajan. Tämä musta-valkoinen kuva antaa vauvasta röntgenkuvamaisen näkymän. Siinä näkyvät usein vauvan profiilikuva hienosti sekä liikehdintää. Myös haukottelut ja kuperkeikat näkyvät kunhan vain malttaa odottaa. Vauvan painoarvio tehdään käyttäen tätä ohjelmaa.

 

3D ohjelma antaa vauvasta kolmiulotteista kellertäväsävyistä kuvaa. Vauvan kasvonpiirteet tulevat näkyviin ja vauva hahmottuu ihan eri lailla kuin 2D ultran avulla. Vauva saa tässä ultrassa muotoja ja alkaa hahmottumaan mieleen enemmän vauvana kuin poikkileikkauskuvat. Välillä on vaikea itsekin tajuta, että kuvassa näkyvä vauva on vasta keskeneräinen, usein alta kilon painoinen, vaikka näyttää jo samalta vauvalta mitä laitokselta kotiin tuodaan. Vielä uupuu painosta useimmiten 3-4kg, huh, vielä on matkaa edessä.

4D ohjelmassa kuvataan liikkuvaa kuvaa, kolmiuloitteista kuvaa reaaliajassa. Välillä nähdään rauhallisesti nukkuvia pienokaisia, toisaalta hymyilevät, haukottelevat ja napanuoraa maistelevat vauvat ovat hekin hauskoja katseltavia. Vauvan elämä kohdussa ei ole pelkästään paikallaan oleilua vaan siellä leikitään välillä varpailla, ihmetellään napanuoraa, tehdään voltteja tai tutkitaan istukkaa. Eli pieni tutkimusmatkailija on matkansa alussa.

 

Meiltä löytyy myös 5D (HD Live) ohjelma joka näyttää vauvan vaaleanpunertavana, samaan tapaan kuin vauvaa katsottaisiin oikeasti kohdun seinämän läpi. Myös vauvan kasvot näyttävät usein realistisemmalle kuin muissa ultraäänikuvissa.

 

Niin kuin huomaatte, mahdollisuuksia on monia ja jokaiselle löytyy jotakin mistä tykkää. 3/4D ultra antaa hahmotelmaa siitä, että millainen tyyppi sieltä on tulossa. Onko lapsi sellainen joka kääriytyy napanuoraviltin alle ja nauttii pehmeästä pesästä vai onko tuleva lapsi sellaine, joka ei halua olla kuvattavana ollenkaan. Jotkut esittelevät auliisti käsiään ja kasvojaan, toiset taas saattavat kääntää selän kokonaan kameralle.

Kun teen 3/4D ultraa niin käynti kestää noin tunnin verran. Alkuun mm. kartoitetaan miten raskaus on sujunut, millaista infoa aiemmista ultraäänitutkimuksista on saatu. Esim. missä kohtaa istukka on tai haluavatko vanhemmat tietää vauvan sukupuolta. Se kun yleensä tutkimuksen aikana saadaan näkyville. Tutkimuksen aikana äiti voi levätä rennosti tutkimusvuoteella ja tarpeen mukaan asentoa vaihdellaan mikä äidille tulee vaikka puutumisia. Sitten vain nauttimaan näkymästä.

Kysyä saa ja pitääkin mikäli tulee jotain mieleen tutkimuksen aikana. Yritän kuitenkin selkeästi kertoa mitä kuvissa näen. Usein vanhemmat osaavatkin kuvista hahmottaa tulevan vauvan asennon mutta toisinaan se on hankalaa myös itselleni. Riippuu täysin siitä miten vauva on kohdussa asettunut. Tutkimuksen aikana käytetään lomittain kaikkia ultraäänivaihtoehtoja, eli 2D, 3D, 4D sekä tilanteen mukaan myös 5D ultraa. Käynti menee pitkälti vanhempien ehdoilla, onko jotain mitä erityisesti haluavat että katsotaan vai katsotaan kaikkea mitä näkyy. Mutta jos totta puhutaan, ihan viime kädessä se on vauva jonka ehdoilla mennään. Mikäli hän kääntää selän kameralle ja painaa kädet/napanuorakasan kasvoilleen niin kuvausmahdollisuudet ovat aika heikot. Mutta aina voi vauvaa houkutella asennonvaihtoon. Joskus esim. suklaapatukan syönti ennen ultraan tuloa saa vauvaan vauhtia ja asennot saattavat vaihtua tiuhaan tahtiin. Siinäpä oiva syy herkutteluun!

Summa summarum, kohtulaisen elämä kaikkineen vivahteineen on lumoavaa katseltavaa. Synnytykseen on vielä runsaasti matkaa ja oma matka vanhemmuuteen on myöskin kasvamassa. Pienin askelin jokainen valmistautuu kohti sitä suurta päivää jolloin vauva syntyy, tälle puolelle maailmaa. Raskausaika on ainutlaatuista aikaa, päivät vaihtuvat huomaamatta viikoiksi, ja viikot kuukausiksi. Mikäli vain pystyy niin yrittäkää nauttia olosta. Naisen elämään kun ei kovinkaan montaa raskausaikaa yleensä tule.

Ja hei! Täällä Perhe-Artella aloitetaan helmikuusta alkaen ”Kuukauden vauva” skaba! Eli me kätilöt kisaillaan parhaista ultraäänikuvista ja voittajavauvat laitetaan näkyville Perhe-Arten sivuille. Vanhempien luvalla voidaan myös hieman kertoa millainen vauva sieltä kuvien takaa löytyy.

Varatkaahan siis omaa ultraääniaikaa ja toivotaan, että juuri teidän vauvanne on kuukauden kuvauksellisin vauva!

PALAA TAKAISIN