AJANVARAUS

Fysioterapian juttusarja osa 5: Vatsalihasten erkauma – myyttejä ja faktoja

17/10/2022
Perhe-arte

Vatsalihasten erkauma on paljon puhuttu aihe ja askarruttaa useita synnyttäneitä äitejä. Moni hiljattain synnyttänyt miettii: Onko erkauma palautunut synnytyksen jälkeen? Voiko erkaumaa jotenkin pahentaa omalla toiminnalla? Entä miten vatsalihaksia voi taas treenata turvallisesti synnytyksen jälkeen?

Tässä blogitekstissä kerron faktoja vatsalihasten erkaumasta ja oikaisen siihen liittyviä myyttejä.

 

Myytti : Minulla on erkauma, sillä suorat vatsalihakseni eivät ole palautuneet takaisin yhteen synnytyksen jälkeen.

Fakta: Suorien vatsalihasten välillä kulkee sidekudosrakenne, valkoinen jännesauma (linea alba), johon kaikki vatsalihakset kiinnittyvät. Jännesauman leveys vaihtelee mm. sidekudostyypistä ja kehon rakenteesta riippuen. Se voi siis luonnollisestikin olla navan kohdalla jopa 2,5 cm leveä, mikä ei kuitenkaan tarkoita sitä että erkaumaa olisi.

Senttimäärää tärkeämpi tieto on jännesauman toiminnallisuus, napakkuus ja voimansiirtokyky ylä- ja alakehon sekä kehon oikean ja vasemman puoliskon välillä.

 

Myytti : Vain raskaana olevilla ja synnyttäneillä esiintyy erkaumaa.

Fakta: Suorien vatsalihasten erkauma on seuraus vatsaontelon tilavuuden suurenemisesta. Tavallisin syy siihen on raskaus. Raskauden aikana kohtu laajenee ja hormonaaliset muutokset lisäävät kudosten elastisuutta. Näin ollen erkaumaa esiintyy jokaisella naisella viimeisen raskauskolmanneksen aikana. Synnytyksen jälkeen nopeinta spontaania palautumista tapahtuu ensimmäisten kuukausien aikana, mutta palautumista tapahtuu vielä noin vuoteen asti.

Toinen tavallinen vatsaontelon tilavuuden suurenemista aiheuttava syy on ylipaino ja erityisesti keskivartalolihavuus. Näin ollen erkaumaa esiintyy myös ei-synnyttäneillä naisilla ja miehillä.

 

Myytti: Jos minulla on erkauma, suorien vatsalihasten käyttö tai treenaaminen pahentaa tilannetta.

Fakta: Vastaanotollani olen kohdannut useita äitejä, joita on varoiteltu suorien vatsalihasten käytöstä synnytyksen jälkeen. Heitä on esimerkiksi ohjeistettu nousemaan sängystä ylös kyljen kautta, jottei erkauma pahenisi. Tutkimusten mukaan suorien vatsalihasten käytön ei ole osoitettu pahentavan erkaumaa. Sitä paitsi suoria vatsalihaksia käytetään jatkuvasti huomaamatta arjessa mm. vauvaa nostaessa, ei vain sängystä ylös noustessa.

Kun jännesauma venyy ja haurastuu esimerkiksi raskauden seurauksena, sen jännitekyky heikkenee. Tällöin vatsaontelon paineen säätely, vartalon stabilointi ja voimansiirto häiriintyvät. Vahvistuakseen jännesauma tarvitsee jatkuvaa, kohtuullista kuormitusta.

Tutkimuksien perusteella ei ole yhtä ylivoimaista harjoitusta erkauman kuntoutuksessa. Jännesauma muodostuu vinojen vatsalihasten ja poikittaisen vatsalihaksen kalvojänteistä, joten synnytyksen jälkeen sen vahvistaminen aloitetaan yleensä näiden lihasten vahvistamisella. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei suoria vatsalihaksia vahvistavia harjoituksia saisi tehdä. Harjoittelussa on kuitenkin huomioitava oikeanlainen suoritustekniikka ja että jännesauma jännittyy ja säilyttää jännityksen tehtävien harjoitusten aikana. Ei siis se mitä teet vaan miten teet.

 

Myytti: Erkauman kuntouttaminen on pelkkää vatsalihastreeniä.

Fakta: Erkauman kuntouttamisessa vatsalihasten vahvistaminen on ensiarvoisen tärkeää. Pelkkä keskivartalon voiman lisääminen ei ole kuitenkaan riittävää. Kuten kaikessa kuntoutuksessa, myös vatsalihasten erkaumassa olisi hyvä huomioida kokonaisuus. Erkauman spontaaniin palautumiseen vaikuttavat uni, monipuolinen ruokavalio sekä riittävä nesteytys. Myös kehon kireydet ja esimerkiksi sektioarpi tai ylijännittynyt tai heikosti toimiva lantionpohja vaikuttavat erkauman palautumiskykyyn.

Koska jännesaumoissa ja niiden toiminnoissa on eroja, tulisi harjoitukset valita yksilöllisesti. Mikäli asia askarruttaa, varaa aika äitiysfysioterapeutille yksilöllisen arvion ja kuntoutussuunnitelman saamiseksi.

Lähteet:

Gluppe, Sandra B, Ellström Engh, Marie & Bø, Kari 2021: What is the evidence for abdominal and pelvic floor muscle training to treat diastasis recti abdominis postpartum? A systematic review with meta-analysis. Braz J Phys Ther. 2021 Nov-Dec;25(6):664-675.

Gluppe, Sandra B, Ellström Engh, Marie & Bø, Kari 2020: Immediate Effect of Abdominal and Pelvic Floor Muscle Exercises on Interrecti Distance in Women With Diastasis Recti Abdominis Who Were Parous. Phys Ther. 2020 Aug 12;100(8):1372-1383.

Heiskanen, J – Jernfors, V & Parantainen, A. 2020: Lantionpohjan fysioterapia. VK-kustannus Oy, Lahti.

Tuominen, Reetta & Vironen, Jaana 2022: Vatsalihasten erkauma – milloin ohjaan potilaan hoitoon? LÄÄKETIETEELLINEN AIKAKAUSKIRJA DUODECIM, 2022;138(9):804-10. Viitattu 28.9.2022: https://www.duodecimlehti.fi/duo16689 

 

Varaa aika:

Varaa aikasi äitiysfysioterapiaan: Lahti | Tampere

PALAA TAKAISIN