Synnytyskipu

Puhutaanko hetki kivusta?

Kirjoittaessani tätä tekstiä mietin monesti kipu-sanan käyttöä ja mahdollisia kiertoilmauksia sille. Halusin kuitenkin käyttää tekstissä nimenomaan kipu- sanaa siitä syystä, etten halua johtaa teitä harhaan sanomalla, että synnytys saattaa tuntua joltakin. Kolmesti synnyttäneenä naisena ja kätilönä voisin väittää, että synnytys sattuu. Se miten käsittelemme synnytyskipua on kuitenkin asia jolla voimme vaikuttaa siihen miten otamme synnytyskivun vastaan ja hallitseeko kipu meitä vai me sitä. Loppu viimeksi kipu on vain sana, jolle me omien kokemuksiemme mukaan luomme merkityksen.

Uskaltaisin myös väittää, että täysin kivutonta synnytystä ei ole olemassa. Synnytys tuntuu monella eri tapaa sekä fyysisesti, että henkisesti. Nämä tuntemukset eivät kuitenkaan ole tarkoituksettomia vaan niillä on olemassa merkitys. Raskausaika on syystä pitkä. Raskauden loppuvaiheessa keho ja mieli on valmis luopumaan raskaudesta ja ottamaan vastaan vauvan. Keho valmistautuu synnytykseen pikkuhiljaa yhdessä vauvan kanssa ja, kun aika on oikea voi synnytys käynnistyä.

Kohtulihaksen tehtävä on supistua ja näin työntää vauvaa alaspäin synnytyskanavassa. Kohdun supistelu ja kudosten venyminen saavat aikaan kipua. Kivun tunteminen on aina henkilökohtainen asia eikä toinen ihminen voi määritellä kokemasi kivun voimakkuutta tai määrää. Siksi oletkin itse paras arvioimaan sitä miten toivot omaa synnytyskipuasi hoidettavan. Synnytyskivun tuntemiseen vaikuttaa moni asia. Näitä tekijöitä ovat mm. fysiologiset, anatomiset ja psykologiset tekijät. Siksi synnytyksen aikaisia tuntemuksia ja niiden voimakkuutta ei myöskään voi vertailla muiden kanssa.

Miksi synnytys sattuu?

Kuvittele, että lyöt sääresi johonkin kovaan, mitä teet…? Irvistät, puret hampaat yhteen, jännität lihaksiasi, pidätät hengitystäsi, hierot kipeää kohtaa, ehkä jopa huudat ja saattaapa muutama ärräpääkin livahtaa suustasi. Moni reagoi synnytyskipuun samalla tavalla. Irvistää, puree hampaat yhteen, jännittää kaikki lihakset, eikä hengitä. Kova kipu saattaa tehdä meistä usein myös varsin passiivisia. Emme uskalla liikkua tai yrittää itse helpottaa omaa oloamme.

Olemme tottuneet pitämään kipua pahana, ehkä jopa pelottavana asiana. Tämä johtuu siitä, että kivun tarkoitus on myös suojella meitä. Kun sattuu, alamme vaistomaisesti ajatella, että kipu kertoo meille jonkin olevan huonosti ja, että meidän tarvitsee suojautua kivulta, jotta tilanne ei pahenisi. Tästä syystä on tärkeää, että ymmärrämme synnytyksessä tuntuvan kivun ja tuntemusten tarkoituksen. Tällöin myös synnytyksen aikaisten tuntemusten sietäminen on monesti helpompaa. Tässä tapauksessa tieto ei lisää tuskaa vaan antaa perheelle mahdollisuuden ymmärtää ja valmistautua synnytyksen aikaisiin tuntemuksiin ja tapahtumiin.

Ymmärrys synnytyskivun luonteesta on monesti se, mikä vaatii eniten työstämistä. Ymmärrys ja tieto antaa meille keinoja käsitellä kipua, jotta supistuksen tullessa uskaltaisit ottaa sen aiheuttaman tuntemuksen/kivun oikeanlaisena ja rohkeasti vastaan. Synnytys vaatii uskallusta ja rohkeutta heittäytyä aallon vietäväksi.

Synnytyksen edetessä kipu voimistuu ja muuttuu riippuen siitä missä vaiheessa synnytys on. Hormoneilla on suuri merkitys synnytyksen etenemisessä ja siinä missä ja miten kipu tuntuu. Luonnollisesti etenevä synnytys antaa myös keholle mahdollisuuden toimia itse kivunlievittäjänä synnytyksen aikana. Synnytys harvoin sattuu koko ajan, vaan kipu tulee ja menee supistusten mukana. Kehon toimiessa ja mielen uskaltaessa ottaa kipua vastaan, synnyttäjä saattaa hengitellä varsin keskittyneesti supistuksia läpi, eikä ole oikeastaan edes tietoinen ympärillä tapahtuvista asioista.

Uskaltaudu aallon mukaan

Monesti mielikuvan luominen supistuksesta voi auttaa hallitsemaan kipua paremmin. Voit ajatella supistuksen vaikkapa aalloksi. Kipu alkaa aallon lähtiessä liikkeelle, siinä on huippu jolloin tunne on kovimmillaan, sen jälkeen se loivenee hiljalleen ja hiipuu lopulta kokonaan. Supistuksen aikana tärkein tehtäväsi on uskaltautua aallon mukaan ja muistaa hengittää. Kivusta huolimatta yritä rentouttaa leuka ja vartalo ja vaikkapa keinutella lantiota aallon tahdissa. Kuuntele kehoasi, se on viisas ja monesti keho alkaa liikkumaan luonnostaan siten, että se helpottaa kipua ja auttaa synnytyksen etenemisessä.

Synnytyskivun hoitoon on olemassa monia hyviä lääkkeettömiä sekä lääkkeellisiä keinoja. Näiden avulla kipu on tarkoitus saada sellaiseksi, että juuri sinä pärjäät sen kanssa synnytyksen aikana.
Kätilön ehdoton vinkki onkin, että synnytykseen kannattaa valmistautua. On hyvä miettiä omaa suhtautumista kipuun ja valmistella itseään siihen, että synnytyksen aikana kehossasi on erilaisia tuntemuksia. Valmistautuminen antaa sinulle tietoa ja luo keinoja pärjätä synnytyskivun kanssa juuri sinulle sopivalla tavalla.

Jos valitset yhden asian, jota harjoittelet ennen synnytystä, harjoittele hengittämään.❤️