AJANVARAUS

Synnytyksen jälkeinen masennus

3/11/2017
Perhe-arte

Odotuksen aikana odotukset kasvavat. Lähestyvää uutta elämää hahmotellaan mielessä monelta kantilta. Etukäteen varmaksi tietää vain sen, että synnytyksen jälkeen elämä on erilaista. Suurin osa tuoreista äideistä käy läpi täysin luonnollisen lyhyen ”Baby bluesiksi” kutsutun vaiheen, mutta kaikista synnyttäneistä äideistä arvion mukaan 10-26 % sairastuu synnytyksen jälkeiseen masennukseen. Positiivisesta näkökulmasta ajatellen peräti 74-90 % synnyttäneistä ei masennu. Odotusaikana kukaan ei maalaile mielessään kuvaa masennuksesta, jossa ilo ja onni karkaavat ulottumattomiin. Toki ajatus saattaa ohi mennen käydä pelkona mielessä siinä missä muut synnytykseen ja uuden lapsen saapumiseen liittyvät jännitystä aiheuttavat ajatukset.

Kokemus voi olla tuoreelle äidille kovin hämmentävä. Aika jolloin odotti pursuilevansa onnea hymyssä suin, onkin raskasta, latteaa ja itkuista. Ruoka ei yhtäkkiä maistu ja tekisi mieli nukkua koko ajan tai ei ollenkaan. Mieli saattaa täyttyä ahdistavista ajatuksista ja valtavista peloista. Tai vastoin kaikkia odotuksia, mikään ei tunnukaan miltään ja voisi maata koko päivän tuijottaen seinää, saamatta mitään aikaiseksi. Muutos voi olla joskus vaikea itse tunnistaa ja toisaalta omien läheisten voi olla vaikea hahmottaa mikä kuuluu asiaan ja mikä taas ei suuren elämänmuutoksen tapahtuessa samanaikaisesti.

Toipuminen lähtee kuitenkin aina tilanteen tunnistamisesta ja tunnustamisesta. Tarvittavan avun ja tuen saanti viivästyy, jos ei asiasta uskalla puhua. Avunpyytäminen ei koskaan ole heikkoutta, se on rohkeutta ja usein jo itsessään ensimmäisen pienen helpotuksen tuulahduksen tuova teko tukalassa tilanteessa. Toisille on luontevaa ja helppoa puhua vaikeasta asiasta omille läheisille ihmisille, mutta joskus ajatus omille lähimmilleen puhumisesta tuntuu melkein mahdottomalta. Voikin olla helpompaa ottaa asia puheeksi esimerkiksi neuvolakäynnin yhteydessä. Meillä Perhe-Artessa autetaan ja ohjataan mielellään kaikkiin äitiyteen liittyvissä kysymyksissä, myös niissä vaikeissa. Älä jää raskaan taakkasi kanssa yksin. Kuorma kevenee jakamisesta ja tämä pätee myös näkymättömän taakan kohdalla, joka saattaa olla painavampi kuin mikään fyysinen kantamus.

Älä jää yksin

Nykypäivänä tuki ja apu voidaan räätälöidä ihmisen itsensä näköiseksi eli juuri sellaiseksi mikä omassa tilanteessa parhaiten toimii. Jokainen ihminen on oman itsensä paras asiantuntija, mutta joskus oikeiden ratkaisujen löytäminen vaatii asioiden pallottelua vastaaviin tilanteisiin perehtyneen ammattilaisen kanssa. Varsinkin tuoreen äidin ollessa itselleen uudessa ja oudossa tilanteessa, josta ei ole aiempaa kokemusta. Meidän ammattilaisten tehtäviin kuuluu ohjata oikeanlaisen avun piiriin tuore äiti haastavassa tilanteessa.

Nykypäivänä myös tiedon löytäminen on ihastuttavan helppoa. Ensimmäinen tärkeä askel saattaa olla oman tiedon kartoittaminen synnytyksen jälkeiseen masennukseen liittyen. Valtavan hyvän tietopaketin löytää esimerkiksi Äidit irti synnytysmasennuksesta ÄIMÄ ry:n sivuilta. Sivuilta löytyy kattavasti tietoa paitsi itse synnytyksen jälkeisestä masennuksesta, myös erilaisista hoito- ja tukimuodoista. Yhdistys tarjoaa myös vertaistukea monella eri tavalla. Löytyy vertaistukipuhelin, internetissä toimiva vertaistukiryhmä ja eri paikkakunnilla kokoontuvat vertaistukiryhmät. Vertaistuki saattaa kuulostaa aluksi erikoiselta ja vieraalta ajatukselta. Miksi haluaisin keskustella vieraan ihmisen kanssa asioistani? Mutta kuka voisi paremmin ymmärtää tilannettasi, kuin vastaavassa tilanteessa itse oleva tai sen läpikäynyt. Vertaistuessa jaetaan kokemuksia ja annetaan sekä saadaan vinkkejä selviytymiseen. Vertaistuki parhaimmillaan tarjoaa tärkeän osan tukitoimia, joilla rakennellaan pala palalta silta kohti toipumista.

Älä jää huolesi kanssa yksin, me olemme täällä sinua varten. Nähdään siis neuvolakäynnillä ja keskustellaan luottamuksellisesti asioista, jotka sinua huolettavat. Mietitään yhdessä sinun tilanteeseesi sopiva tapa toimia.

Aiheesta muualla:

Äidit irti synnytysmasennuksesta ÄIMÄ ry.

Duodecim, Synnytyksen jälkeisestä masennuksesta

Duodecim, Synnyttäneen äidin herkistymisestä ja masennuksesta

PALAA TAKAISIN