Rintojen omatarkkailu on yhtä tärkeää myös raskaus- ja imetysaikana

Vaaleanpunainen roosa-nauha

Meistä toivottavasti jokaiselle on opetettu rintojen omatarkkailua jo nuorena osana seksuaalikasvatusta. Rintojen omatarkkailu on olennainen osa rintasyövän tunnistusta ja hoitoa. Omatarkkailulla tarkoitetaan säännöllisesti, mieluusti kerran kuukaudessa tehtävää rintojen tutkimista mahdollisten muutosten varalta. Rintojen omatarkkailu voi nopeuttaa huomattavasti diagnoosia, jolloin mahdolliset hoidot päästä aloittamaan varhaisemmassa vaiheessa ja myös ennuste on parempi.

Mitä omatarkkailussa oikein sitten etsitään? Omatarkkailussa huomioidaan mahdolliset muutokset rintojen ulkonäössä, lisäksi rintoja tunnustelemalla etsitään kyhmyjä tai kovia kohtia rinnoissa. Samalla havainnoidaan vuotaako rinnoista mahdollisesti kirkasta tai veristä eritettä.
Imetyksen ja raskauden aikana rinnat käyvät suuria muutoksia läpi kehon valmistautuessa tulevaan imetykseen. Raskaus tai imetys eivät suojaa rintasyöpään sairastumiselta. Vaikka rintojen muuttuminen on normaalia raskauden ja imetyksen aikana, tulee mahdolliset muutokset tutkia kuten normaalistikin.

Raskauden aikana rintojen koko ja ulkonäkö muuttuu rintojen valmistautuessa tulevaan imetyksen. Rinnat voivat olla kipeät ja esimerkiksi ihonväri muuttuu monesti tummemmaksi nännipihan ympäriltä. Rinnat saattavat myös tuntua erilaiselta. Iho voi myös venyessään kutista. Varsinkin loppuraskaudessa rinnoista saattaa valua kolostrumia, joka on väriltään kellertävää tai joskus kirkasta. Kehon ja rintojen käydessä läpi suuria muutoksia säännöllinen omatarkkailu on entistä tärkeämpää, näin mahdollisten muutosten tunnistaminen on huomattavasti helpompaa.

Omaa kehoaan ja erityisesti rintojaan tulee rakastaa. Pitääkseen itsestään huolta kannattaa omatarkkailu ottaakin rutiiniksi. Hyvä ajankohta omatarkkailulle ja rintojen tutkimiselle on heti kuukautisten jälkeen. Raskaus ja imetysaikana tutkimisen ajankohtana voi ylläpitää samaa rytmiä. Mitä pidempää omatarkkailua on tehnyt, sitä luonnollisemmaksi osaksi omaa rutiinia se tulee. Joskus kuitenkin raskaus- tai imetysaivot tekevät omatarkkailun muistamisesta vaikeaa, onneksi nykyään on erilaisia rintojen tarkkailusta muistuttavia appeja, tai puhelimeen voi myös laittaa itselleen kuukausittain toistuvan muistutuksen.

Raskaus- ja imetysaikana rintojen omatarkkailu toteutetaan kuten normaalisti

Tarkkaile: Tarkkaile rintojen ulkonäköä erilaisten muutosten varalta. Näkyykö jotain erilaista, jota et ole aiemmin huomannut? Näyttäkö rintojen iho terveeltä ja ehjältä?

Tunnustele: Tunnustele molemmat rinnat ja kainalot läpikotaisin. Tunnustelu on helpointa selällään maaten, tutkittava rinta käydään läpi kolmesti niin, että tutkittavan puolen käsi on ensin vartalonmyötäisesti, nostettuna suoraan sivulle ja viimeiseksi suoraksi pään yläpuolelle. Rintakehän alle voi myös asettaa tyynyn, jolloin rinnat asettuvat paremmin rintakehälle ja tutkiminen helpottuu.

Varsinkin imetysaikana rinnat saattavat tuntua muhkuraiselta. Mahdolliset kyhmyt ja kovat kohdat rinnassa kannattaa tutkia uudestaan myös niin, että rinta olisi mahdollisimman tyhjä. Imetyksen aikana rinnasta voi tulla verta myös mahdollisten imetyshaasteiden vuoksi. Tällöin kannattaa asia aina ottaa puheeksi neuvolassa, jossa voidaan tarvittaessa miettiä lisätutkimusten ja imetysohjauksen tarvetta.

Lisää tietoa rintojen omatarkkailusta:
Tunnerintasi.fi