Vuosi sitten netissä surffaillessani löysin itseäni kiinnostavan koulutuksen, mihin sainkin sitten luvan osallistua työnantajan kustantamana. Koulutuksen nimi oli Synnytyspelko — pelosta hallinnan tunteeseen. Nyt koulutus on takanapäin viimeistä etäkoulutuspäivää myöten ja päässä kuhisee paljon uutta ja jo opittua, nyt kerrattua tietoa.
Olen pitkään miettinyt, mikä oli ”se juttu”, mikä sai minut hakeutumaan tähän koulutukseen. Termi halu auttaa ja ymmärtää tuntuu ihan todella kliseiseltä, mutta sitähän se pohjimmiltaan on. Halua olla läsnä, tukea ja ymmärtää naista, joka pelkää synnytystä.
Koulutuksen aikana pääsin kuuntelemaan upeita luentoja synnytyspelosta, sille altistavista tekijöistä ja keinoista sen hallitsemiseksi. Päällimmäisenä mieleeni ovat jääneet luennot seksuaalitraumoista sekä synnytyspelon vaikutuksesta äidin ja vauvan kiintymyssuhteeseen/varhaiseen vuorovaikutukseen.
Olen oppinut, että ensisynnyttäjät pelkäävät useammin synnytystä kuin uudelleensynnyttäjät. Mielenterveysongelmat sekä aiemmin elämässä koetut seksuaaliset traumat altistavat synnytyspelolle, kuten myös luonnollisesti aiempi traumaattinen synnytyskokemus. Synnytyspelkoisista naisista kuitenkin suuri osa on hyvän synnytyspelon hoidon jälkeen halukkaita alatiesynnytykseen, vaikka aluksi olisivatkin toivoneet synnytystavaksi suunniteltua sektiota. Mutta valitettavasti liian suuri osa synnytyspelkoisista odottajista jää vaille riittävän hyvää hoitoa pelkojensa osalta. Synnytyspelosta kysymisen pitäisi olla osa rutiinia äitiysneuvolaseurannassa, mutta siltikin moni peloista kärsivä jää vaille riittävää hoitoa.
Mikä synnytyksessä sitten pelottaa meitä nykyaikaisia, vahvoja naisia? Lista on pitkä — kipu, pelko oman kehon vaurioitumisesta, pelko vauvan vahingoittumisesta, tiedon puute synnytyksen kulusta, synnytyksen kesto, hallinnan tunteen menetys, toimenpiteet, somesta luetut kauhutarinat… Suureen osaan lievistä peloista pystytään vaikuttamaan jo hyvällä, laadukkaalla synnytysvalmennuksella, jossa odottava perhe saa rehellistä, monipuolista tietoa synnytyksestä ja siihen valmistautumisesta. Kuitenkin osa odottajista tarvitsee kuitenkin enemmän tukea ja apua pelkoonsa, jolloin odottaja voidaan lähettää sairaalaan sype-polille, missä koulutetut kätilöt ja lääkärit auttavat pelkopotilaita.
Myös meille voit halutessasi varata aikaa synnytyspelkokeskusteluun. Teemme töitä suurella sydämellä, asiakkaan parhaaksi.
Terkuin,
Sanna (Lue lisää Sannasta tästä)
Varaa aika synnytyspelkokeskusteluun Helsinkiin tai Lahteen tästä.
Lue lisää synnytyspelkokeskustelusta tästä.
Pelottaako synnytys? Tee synnytyspelkotesti tästä.
PALAA TAKAISIN