Onhan siellä kaikki kunnossa?

Palveluidemme pariin hakeudutaan monista eri syistä. Ensimmäinen tarve herää monesti siinä vaiheessa kun raskaustesti näyttää positiivista. Testin tulos voi herättää monenlaisia tunteita; iloa, surua, huolta, ja epävarmuutta tulevasta. Päällimmäisenä mielessä tuntuu kuitenkin varsin usein olevan kysymys; onhan siellä kaikki kunnossa?

Varhaisilla viikoilla ei vielä ole kovin paljoa sellaisia asioita mistä voi seurata vauvan hyvinvointia ja raskauden etenemistä. On ymmärrettävää, että huoli valtaa tällöin mielen. Onni ja ilo alkaneesta raskaudesta saattavat kadota huolen pyörteisiin. Tämä onkin varsin yleinen syy hakeutua kätilön vastaanotolle varhaisraskauden ultraan.

Monesti huoli hieman helpottaa, kun raskausviikkoja kertyy ja raskaus alkaa selkeästi näkyä. Vatsa kasvaa ja vauvan potkut tuntuvat ensin hentoisena perhosen siipien lepatuksena alavatsalla ja myöhemmin jo mojovina koko vatsaa heiluttavina tönäisyinä. Tällöin vauvan vointia on jo helpompi seurata. Kun tunnet, että vauva liikkuu, tiedät, että siellä voidaan hyvin.

Laki sanoo, että raskaana olevalle on tarjottava kaksi maksutonta seulontaultraäänitutkimusta raskauden aikana. Ne sijoittuvat raskausviikoille 11+0-13+6 (yhdistelmäseulonta) ja raskausviikoille 19-21 (rakenneultra). Näillä tutkimuskäynneillä vauvasta katsotaan tiettyjä asioita ja ne keskittyvät tarkoin määriteltyihin mittauksiin ja toimintatapaan. Mikäli raskauden seuranta vaatii tiheämpää ja tarkempaa seurantaa määräytyvät tutkimukset aina sen hetkisen tarpeen mukaan. Toisen raskautta voidaan seurata ultralla tiheästikin, kun taas toisen vain kahden seulatutkimuksen verran.

Monet kokevat, että julkinen taho ei tarjoa riittävää määrää ultraääniä raskauden aikana. Vauvan voinnin seuranta ja hyvin voinnin varmistaminen raskausaikana on perheelle tärkeää. Tämä luo turvaa ja antaa konkreettista tietoa raskauden etenemisestä.

Kurkkaa kohtuun

Ultraäänellä on raskauden seurannassa monta tarkoitusta. Ensisijaisesti se on väline jolla pystytään varmistamaan vauvan hyvinvointiin, kasvuun ja kehitykseen liittyviä asioita. Näemme sydämen sykkeen ja lapsiveden määrän, millä viikoilla alkanut raskaus on, liikkuuko vauva siitä huolimatta, että liikkeet eivät vielä tunnu kunnolla. Missä asennossa vauva kohdussa viihtyy. Kun pääsee itse toteamaan, että omasta huolesta huolimatta kaikki onkin hyvin, voi ehkä hetken hengittää helpommin.

Vauvan ihastelu voi kuulostaa ehkä asialta joka ei ole lähtökohtaisesti kovinkaan tärkeää, mutta uskaltaisin olla tästä myös hieman eri mieltä. Vauvaan luodaan suhdetta koko raskauden ajan. Toiselle suhteen luominen voi olla hyvinkin helppoa ja yksin kertaista. Toiselle taas on hankalaa ajatella vauvaa tulevana perheen jäsenenä ja omana lapsena, ihmisenä.

”Tutkimusten mukaan vauvan näkeminen raskausaikana ultran välityksellä auttaa vanhempia luomaan mielikuvaa vauvasta ja silloin luomme myös mielikuvia omasta itsestämme vanhempana.”

Tutkimusten mukaan vauvan näkeminen raskausaikana ultran välityksellä auttaa vanhempia luomaan mielikuvaa vauvasta ja silloin luomme myös mielikuvia omasta itsestämme vanhempana. Kun ruudulla voi nähdä oman vauvan tekemiä liikkeitä ja mahdollisesti jopa ilmeitä, on helpompi ymmärtää, että siellähän kasvaa aivan ihmeellinen pieni ihminen jonka vanhemmaksi olen tulossa. Huoli helpottuu, kun näkee vauvan kasvavan ja kehittyvän. Luotto omaan kehoon ja raskauden etenemiseen voimistuu ja tunnesiteen luominen voi myös tältä osin olla helpompaa.

Jokainen perhe määrittelee itse sen mikä on perheen tapa tutustua vauvaan ja luoda häneen sidettä jo raskausaikana. Luonto on viisas ja raskausaika on syystä pitkä ja pitää vaihtelevia tunteita sisällään. Tunnesiteen luomista syntymättömään lapseen ei kuitenkaan pidä vähätellä vaan sillä on tärkeä merkitys. Siksi kätilönä ajattelen, että kohtuun kurkkaaminen on paljon muutakin kuin vain vauvan kasvuun ja kehitykseen liittyvä kliininen toimenpide.

Aurinkoisia kevätpäiviä toivottaen,
Susanne