AJANVARAUS

Mitä ihmettä – kasvoimme jo kolmen toimipisteen vahvuuteen!

25/10/2021
Perhe-arte

Kesällä pystytettiin kolmas Perhe-Arten toimipiste, KOLMAS! En ehkä oikein vieläkään ole sitä sisäistänyt, vaikka kyllähän sen eteen on töitä paiskittu ja aikaa on tullut Tampereella vietettyä enemmän kuin koskaan elämässäni. Tuntuu mielettömältä, että tähän on tultu.

Noin yhdeksän vuotta sitten lausuttiin ne sanat, joissa iti Perhe-Arten siemen. Ajatuksena oli luoda jotakin mitä Lahdessa ei vielä ollut, jotain pehmeitä ja lämpimiä arvoja tunnustavaa ja kunnioittavaa. Jotain sellaista on luotukin, vaikka ajatus, jolla liikkeelle lähdettiin, on ajan kuluessa hioutunut ja muokkautunut. Meitä on hionut asiakkaidemme antama palaute ja toiveet. Asiakkaamme ovat äänestäneet niin sanotusti jaloillaan kulkiessaan meitä kohti pidemmänkin matkan takaa. Suuresti Perhe-Artea hionut asia on kuitenkin se, miten olemme itse kasvaneet uskomaan itseemme ja oman työmme arvoon. Me emme tarvitse täytettä vaan olemme arvokkaita juuri omassa ammatissamme! Olemme vuosien kuluessa keskittyneet koko ajan enemmän ja enemmän vain ydinosaamisemme ympärille eli lasta odottaviin perheisiin, raskauteen ja synnytykseen sekä synnytyksestä palautumiseen. Ja juuri tämä on palvelu, jonka olemme matkan varrella kuljettaneet lahdesta ensin Helsinkiin ja nyt Tampereelle. Itsenäinen kätilö meissä itsessämme on kasvanut ja vahvistunut, olemme huomanneet, että meitä todella tarvitaan ja että sille tavalla, jolla teemme työtämme on tilausta.

Yrityksen kasvu on tullut hyvin luonnollisella tavalla ja itse asiassa yrittäjänä en oikein koskaan osannut unelmoida yrityksen kasvusta. Siinä se nyt kuitenkin on, kolme kaupunkia kattava ja useamman toimipisteen sisältävä yritys. Startatessamme ajattelin, että teen itselleni työn, jossa saan toteuttaa kätilötyötä niin kuin koin itselleni sopivaksi – ilman kiirettä ja pysähtyen, aikaa käyttäen. Ei ollut korkeita tavoitteita ja tulevaisuuden suunnitelmia laajentumisesta ja kasvamisesta. Olen ilmeisesti pikkuhiljaa vain itsekin kasvanut yritykseni mukana. Kasvu on vaatinut paljon ala- ja ylämäissä kestämistä, välillä on ollut melkoista vuoristorataa ja oma pää todella pyörällä eikä oksennusrefleksikään ole ollut vuoristoradassa kaukana. Itsestäänselvyys ei todellakaan ole, että tähän on päästy. Yrityksen kasvattaminen on vaatinut paljon uuden opettelua, ei kätilöopinnoissa puhuttu yrittäjyydestä ja sen vaatimuksista, ei taloushallinnosta, markkinoinnista tai johtamisesta. Tähän pisteeseen pääsy on vaatinut myös sitkeyttä ja uskoa itseensä silloinkin, kun lähellä ei juurikaan ole ollut niitä ihmisiä, jotka olisivat minuun uskoneet. Aina sitä uskoa ei ole ollut itselläkään, mutta niissä hetkissä aina jokin tai joku on ollut potkimassa eteenpäin. Tiukoissa paikoissa yksi tärkeistä kannattelevista voimista ovat olleet asiakkaat. Ilo, jonka työstä saa ja miten omasta ammatistaan jaksaa innostua antaa aina hyvän lisäboostin. Miten hyvälle mielelle sitä tuleekaan, kun pystyy auttamaan jotakin perhettä ja lisäämään ymmärrystä esimerkiksi synnytykseen valmistautumisesta (ehdoton lempiaiheeni!)

Yrityksen kasvaessakin arvokkainta Perhe-Artessa minulle on se henki, jolla työtä tehdään. Emme liimaa päälle vaan olemme aidosti omia itsejämme, naisina, äiteinä ja kätilöinä. Jokainen tekee työtään omalla persoonallaan ja itsensä likoon laittaen. Työntekijöiksemme valikoituu lämpimällä sydämellä varustettuja ihmisiä, jotka haluavat aidosti tehdä työtään kokonaisvaltaisesti ja kohdaten. Meillä asiakasta ei laiteta muottiin vaan jokainen saa tulla ovesta sisään juuri sellaisena kuin on. Tästä me pidämme kiinni myös tulevaisuudessa!

Maiju Starck on Perhe-Arten perustaja, yrittäjä ja kätilö

PALAA TAKAISIN