AJANVARAUS

Mitä doula tekee?

14/9/2022
Perhe-arte

Lapsen saamiseen valmistautuminen on usein suurien odotusten aikaa, mutta siihen saattaa sisältyä myös huolta tulevasta synnytyksestä tai synnytyksen jälkeisestä ajasta. Raskauden, synnytyksen ja vanhemmuuden mukanaan tuomat uudet asiat saattavat aiheuttaa epävarmuutta ja saatat kaivata tälle matkalla ihmistä, joka voisi toimia oppaanasi ja auttajanasi. Tämä henkilö on oma doulasi.

Doulat ovat synnytyksen ja/tai synnytyksen jälkeisen ajan oppaita. He ovat kumppanisi raskauden, synnytyksen aikana eivätkä myöskään väisty rinnaltasi vauvan ensimmäisinä viikkoina. Doula tarjoaa näyttöön perustuvaa tietoa ja tukea, jotta asiakkaat voivat tehdä tietoisia päätöksiä liittyen omaan raskauteensa tai vauva-aikaansa. Doula tutustuu lasta odottavaan perheeseen ja työskentelee heidän kanssaan helpottaakseen raskausaikaa, mutta viime kädessä valmistaakseen heitä tulevaan synnytykseen. Jotkut doulat tarjoavat vain synnytyksen jälkeistä tukea aikaan, jolloin uudet vanhemmat tarvitsevat lisäapua vauvan ensimmäisinä viikkoina.

”Doulat ovat synnytyksen ja/tai synnytyksen jälkeisen ajan oppaita. He ovat kumppanisi raskauden, synnytyksen aikana eivätkä myöskään väisty rinnaltasi vauvan ensimmäisinä viikkoina.”

Saatat kysyä, miksi maksaisin doulasta? Nykypäivän modernissa yhteiskunnassa meillä on pulaa osaavista ihmisistä, jotka voisivat toimia kumppaninasi raskauden ja synnytyksen aikana. Oli aika, kun kyläyhteisöt olivat tiiviitä ja meitä ympäröi perhe ja ystävät, jotka saattoivat olla ”mukanamme” niin kuin doula on nykyään. Kyläyhteisöt ovat kadonneet ja nykyään luotamme usein vain kumppaneidemme tukeen ja opastukseen. Edes omilla vanhemmillamme ei välttämättä ole riittävästi tietoa tukemaan meitä tässä elämänmuutoksessa. Doula-konsepti syntyi täyttämään tätä kyläyhteisön puutetta.

Doula

 

Doula on usein laajasti koulutettu ja pystyy auttamaan perhettä monissa eri asioissa ja tekniikoissa raskauden ja synnytyksen aikana. Useimmat doulat käyvät peruskoulutuksen lisäksi paljon täydentäviä koulutuksia ja pystyvät näin auttamaan asiakkaitaan entistä paremmin. Kaikki tämä jatkuva koulutus tarkoittaa, että doula on sijoittanut paljon aikaa ja rahaa intohimoonsa tukea raskaana olevia ihmisiä.

”Kun otatte doulan kulkemaan raskausmatkaa kanssanne, hän sitoutuu olemaan läsnä ja käytettävissänne. Hän vastaa kysymyksiin, antaa tietoa ja valmentaa. Kaikki tämä auttaa sinua tekemään omia päätöksiäsi. Doulat ovat sitten käytettävissäsi 24/7 synnytystä varten niin kotona kuin sairaalassa, kun sitä tarvitset.”

Mitä doula sitten todella tekee, auttaessaan ja tukiessaan perhettä? Doula on paras tukihenkilö ja ystävänne raskausaikana ja synnytyksessä. Kun otatte doulan kulkemaan tätä matkaa kanssanne, hän sitoutuu olemaan läsnä ja käytettävissänne. Hän vastaa kysymyksiin, antaa tietoa ja valmentaa. Kaikki tämä auttaa sinua tekemään omia päätöksiäsi. Doulat ovat sitten käytettävissäsi 24/7 synnytystä varten niin kotona kuin sairaalassa, kun sitä tarvitset. He ovat läsnä myös ensimmäisinä päivinä synnytyksen jälkeen varmistaakseen, että imetys onnistuu hyvin, ja että sinä ja vauvasi palaudutte synnytyksestä.

Doula tutustuu perheeseen ennen synnytystä tutustuaksenne perheeseenne. Ennen synnytystä tapahtuvat tapaamiset auttavat doulaa tietämään, mitä asiakkaan odotukset ovat ja miten niitä parhaiten tuetaan. Nämä tapaamiset sisältävät myös paljon valmentautumista synnytykseen ja vauva-aikaan liittyviin asioihin. Doula auttaa sekä raskaana olevaa henkilöä, että hänen kumppaniaan fyysisissä harjoituksissa vauvan asennon parantamiseksi, sekä välittää tietoa erilaisista toimenpiteistä, jotka saattavat olla tarpeellisia synnytyksen aikana.

Kun on aika synnyttää, sinä ja doulasi otette tietoisia toiveistasi ja tarpeistasi. Olette laatineet synnytystoivelistan, jonka avulla suunnistatte synnytyksen läpi. Tunnette toisenne. Doula auttaa sinua synnytysmatkasi kaikissa vaiheissa.

Doulan työ sisältää paljon myös sellaista mitä ei ehkä tule heti ajateltua. Tässä on tyypillinen erittely doulan päivystysajasta ja hänen työstään. Päivystys alkaa tyypillisesti kaksi viikkoa ennen laskettua aikaa ja on kestoltaan noin neljä viikkoa.

  • Doulasi on puhelimitse tavoitettavissa 24 tuntia vuorokaudessa – eli he vastaavat puheluusi tai tekstiviesteihisi päivystysaikana myös yöllä.
  • He eivät lähde päivystysaikana yli tunnin etäisyydelle sinusta.
  • Doula rajoittaa omaa henkilökohtaista elämäänsä päivystysajalla niin, että on aina valmiina sinua varten.  Ei siis myöhäiseen iltaan jatkuvia juhlia tai pitkiä elokuvatuokioita puhelimen ulottumattomissa.
  • Vauvat syntyvät yleensä silloin, kun heitä miellyttää, muiden suunnitelmista riippumatta. Vauvat voivat halutessaan syntyä jouluna, uutena vuotena, hääpäivänä, lasten syntymäpäivinä tai konsertin aikaan. Doulasi on valmiina sinua varten jokaisessa tilanteessa.
  • Varmistaakseen, että saat tuen, tapahtuipa mitä tahansa, on doulalla tukijärjestelmä, joka auttaa häntä lähtemään luoksesi mistä tilanteessa tahansa. Hän on siis usein varanneet esimerkiksi omille lapsilleen hoitajan ja tehneet muut käytäböb järjestelyt.
  • Myös doula saattaa kuitenkin sairastua tai joutua onnettomuuteen. Harvoin, mutta joskus, kaksi synnytystä tapahtuu samaan aikaan tai aivan peräkkäin. Tämän vuoksi doulan rinnalla toimii aina vara-doula, joka on käytettävissä, jos oma doulasi ei voi osallistua synnytykseen. Doulasi varmistaa sinun tukesi vaikka ei itse pääsisikään paikalle
  • Ollakseen parhaimmillaan asiakkaitaan varten, doula tarvitsee myös itse huolenpitoa. Viisas doula varaa itselleen esimerkiksi osteopaattisen hoidon, ajan kiropraktikolle tai kokovartalohierontaan.

On vielä paljon muutakin, mutta ehkä tämän listan avulla saat aika hyvän käsityksen, mistä kaikesta doulan hinta koostuu ja mitä kaikkea saat sillä rahalla, jonka tähän palveluun käytät. Melko kattava paketti, vai mitä mieltä olet?

Jokaisen vauvan syntymä on ainutlaatuinen kokemus. Monet ihmiset ajattelevat, että he vain ottavat sen rennosti ja katsovat mitä eteen tulee. He toivovat parasta. Doulana ajattelen, että olisi hyvä kuitenkin hiukan ennakoida, suunnitella ja valmistautua, se auttaa sinua kohti parempaa lopputulosta. Et jättäisi häiden suunnittelua sattuman varaan, joten miksi tekisit niin lapsesi syntymän kohdalla?

Doulasta tulee luotettava ystäväsi, joka käyttää aikaa tutustuakseen sinuun ja siihen, mitä toivot. Doula tarjoaa hoidon jatkuvuutta synnytystä edeltävästä ajasta synnytykseen ja synnytyksen jälkeiseen aikaan. Doula on kanssasi ja rohkaisee sinua, ja ottaa huomioon myös kumppanisi. He eivät jätä sinua ja iloitsevat onnistumisistasi ja ovat olemassa sinua varten myös hankalampina hetkinä. Doulasi palvelee sinua aina parhaan kykynsä mukaan.

Jos sinusta tuntuu, kuten minusta, että ansaitset doulan, ota yhteyttä. Lupaan, että et tule katumaan sitä. Jokaiselle ihmiselle löytyy sopiva doula ja jokainen, joka haluaa doulan, ansaitsee sellaisen.

Doula

 

Tekstin on kirjoittanut Perhe-Artella doulana toimiva Rosalia Pihlajasaari.

Doula-palvelu on saatavilla Perhe-Arte Lahdessa ja Helsingissä.

PALAA TAKAISIN