AJANVARAUS

Mikä ihmeen lantion tasapainotus?

16/5/2022
Perhe-arte

Monesti meidän kätilöiden vastaanotolla viljellään termiä: ”tasapainoinen lantio”, moni kuulee tästä ensimmäistä kertaa raskausaikana ja miettii, että mitä sillä oikein tarkoitetaan.

Vauvan asettuessa oikeanlaiseen asentoon loppuraskaudessa, matka lantion läpi synnytyksessä on helpompi. Kyseessä ei ole suora liukumäki, jota pitkin lasketellaan menemään, vaan matkalla ulkomaailmaan vauvan täytyy hoksata kääntyä oikeaan asentoon oikeassa kohdassa. Jos lähtötilanteessa asento on ollut kohdillaan, on matka maailmaan huomattavasti helpompi.

Lantion rakenne koostuu luisten osien lisäksi lihaksista ja sidekudoksista. Sillä miten elämme ja liikumme, on valtavasti vaikutusta lantion asentoon. Nyky-ihminen liikkuu ja elää täysin esiäideistämme poiketen, istumme pitkiä aikoja, teemme töitä pitkälti päätteiden parissa, ja iltaisin on helppo rojahtaa väsyneenä sohvalle.

Tämä on omiaan luomaan lantioon epätasapainoa ja toispuoleisuutta, toiselle puolelle kehittyy kireyttä ja toiselle taas löysyyttä. Vauvalle on täysin luonnollista hakeutua oleskelemaan sellaiseen asentoon, jossa hänellä on eniten tilaa. Lantion asennon ollessa epätasapainoinen voi vauva päätyä siihen ”ei niin optimaaliseen” asentoon ja tuloksena saattaa olla virhetarjonta. Virhetarjonta puolestaan voi hankaloittaa ja pitkittää synnytystä. Kuten jo aiemmin todettiin vauvan asennolla, on valtavasti merkitystä synnytyksen sujuvuuden kannalta.

Siitä huolimatta, että sohva kutsuu iltaisin ja työ vaatii istumaan koneen äärellä ei peli ole suinkaan menetetty. Tiedostamalla mikä merkitys omalla liikkumisella on lantion asentoon, on meidän helppoa tehdä pieniä muutoksia arkeen. Pienillä ja helpoilla muutoksilla voi olla iso vaikutus lantion ja vauvan asentoon.

”Tiedostamalla mikä merkitys omalla liikkumisella on lantion asentoon, on meidän helppoa tehdä pieniä muutoksia arkeen. Pienillä ja helpoilla muutoksilla voi olla iso vaikutus lantion ja vauvan asentoon.”

Mikä sitten avuksi? Tässä muutama helppo vinkki arkeen:

Löydä itsellesi sopiva tapa liikkua.

Liikuntaa ei ole syytä lopettaa raskausaikana (mikäli siihen ei erikseen ohjeisteta esim. ennenaikaisten supistusten vuoksi), mutta joskus omaan tapaan liikkua on syytä tehdä muutoksia kasvava kohtu huomioiden. Hyviä tapoja liikkua raskausaikana ovat esim. jooga ja pilates, uinti ja tietysti kävely.

Kiinnitä huomiota ergonomiaan.

Päätetöitä tehdessä tulee helposti istuttua pitkiä aikoja, pienillä huomioilla ja muutoksilla voi olla iso vaikutus. Esimerkiksi tuolissa voi istua välillä ”väärinpäin” kääntämällä selkänojan eteen, mikäli työpisteen korkeutta on mahdollista säätää töitä kannattaa myös välillä tehdä seisten tai vaikkapa jumppapallon päällä istuen.

Onko Rebozo tai Spinning babies tuttu?

Spinning babies on fysiologinen tapa valmistautua synnytykseen. Spinning Babies metodissa haetaan liikkumisen avulla rentoutta ja optimaalista asentoa lantiolle ja tätä kautta myös vauvalle. Spinning babies liikkeillä voidaan myös yrittää vaikuttaa vauvan tarjontaan esimerkiksi vauvan ollessa perätilassa. Rebozo-liinalla voidaan rentouttaa lantiota raskausaikana ja synnytyksessä. Rebozon kevyt keinuttelu lievittää myös supistuskipua synnytyksessä.

Tärkeimpänä kaikista on syytä muistaa, että kyse voi olla hyvinkin pienistä muutoksista oman arjen keskellä. Jokainen etsii itselleen sopivan tavan liikkua ja tietää mikä sopii omaan arkeen.

Mikäli kaipaat lisää vinkkejä tai lantion tasapainotukseen voit ottaa asian puheeksi kätilön vastaanotolla.

PALAA TAKAISIN