Nykymaailma on koukuttava paikka. Kaikki on helposti saatavilla kellon ajasta ja paikasta riippumatta. Voit varata pöydän ravintolasta tai varmistaa kaupan aukioloajat tuosta vaan, parilla sormen liikkeellä. Onpa näppärää…ja niinhän se onkin. Kännykkä on helppo kaivaa taskusta ja hakukenttään tulee kirjoitettua mitä merkillisempiä asioita.
Entä sitten, kun ne kaksi odotettua viivaa piirtyy tikkuun. Raskaustesti on positiivinen ja koko maailma mullistuu. Puhelimesi hakuhistoria mullistuu myös. Haluat tietää kaiken ja vähän lisää. Minkä kokoinen vauva nyt on, mitkä ovat normaalit alkuraskauden oireet, mitä voi syödä ja milloin mennään neuvolaan. Elämä onkin yhtäkkiä yhtä suurta kysymysmerkkiä ja tiedonjano on lähestulkoon sammumaton. Tiedon etsiminen on helppoa ja vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin on niin paljon, ettei kaikkia ehdi millään lukea. Ja tämähän on oikeastaan ihan hyvä juttu. Lähtökohtaisesti olen sitä mieltä, että tieto on ihmiselle hyväksi, kunhan vai tiedät mikä on sellaista tietoa mitä oikeasti sillä hetkellä tarvitset.
Täällä Perhe-Artella törmäämme varsin usein huolestuneisiin tuleviin vanhempiin. On ollut huoli ja siihen on etsitty vastausta. Ja vastauksia onkin löytynyt hurja määrä ja nyt ollaan siinä tilanteessa, ettei ole enää varmuutta mikä on totta ja mikä ei. Hakupalvelimet toimivat siitä hassulla tavalla, että löydämme niiden avulla tietoa, joka tukee omaa ajatteluamme.
No mitä tällä sitten mahdetaan tarkoittaa?
”Täällä Perhe-Artella törmäämme varsin usein huolestuneisiin tuleviin vanhempiin. On ollut huoli ja siihen on etsitty vastausta. Ja vastauksia onkin löytynyt hurja määrä ja nyt ollaan siinä tilanteessa, ettei ole enää varmuutta mikä on totta ja mikä ei.”
Otetaanpa nyt käsittelyyn vaikkapa aihe sikiön liikelaskenta. On herännyt huoli siitä, että liikkuuko vauva tarpeeksi. Miten se neuvolan ohje menikään, löytyisikö netistä. Löydät ohjeen liikelaskentaan ja samalla päädyt sivulle jossa kerrotaan milloin asiasta pitää huolestua. Tämän jälkeen päädyt sivulle missä kerrotaan äärimmäisen huolestuttavia asioita vauvan liikkumisesta ja mihin liikkeiden vähyys on mahdollisesti johtanut. Teet liikelaskennan, vauva liikkuu reippaasti, mutta edelleen mietit, että pitäisikö nyt silti olla huolissaan. Tästä eteenpäin haet tietoa joka tukee sitä ajatusta, että sinun pitää ehdottomasti olla huolissasi. Huolestut, vaikka on todennäköistä, ettei sinun tarvitsisi. Sait paljon tietoa, jota et ehkä olisikaan tarvinnut ja löytämäsi tieto on osittain kääntynyt itseään vastaan. Huoli painaa mieltä eikä sitä meinaa saada enää millään oikeisiin mittasuhteisiin.
Kätilön ohje onkin, että jos etsit tietoa johon haluat oikean vastauksen niin pitäydy sivustoilla joilla on virallista ja tutkittua tietoa. Näitä ovat esim. sairaaloiden omat sivut ja naistalo.fi. Näiltä sivuilta löydetty tieto on tutkimukseen perustuvaa eli luotettavaa tietoa. Myös vertaistuki ja samassa tilanteessa olevien ihmisten näkemykset ovat kultaakin kalliimpia, mutta niille on olemassa aikansa ja paikkansa.
Olkaamme siis sopivalla tavalla lähdekriittisiä, vaikka kovasti tiedonjanoisia olemmekin. Onneksi kaikkien hakupalvelinten keskellä on olemassa edelleen koulutettuja asiaan perehtyneitä ihmisiä kuten kätilöitä, terveydenhoitajia ja lääkäreitä joiden puoleen on turvallista raskauden aikaisten ajatusten kanssa kääntyä. Lähdekriittisyyttä on hyvä opetella. Ihan kaikki tieto ei ole meille tarpeellista, ja joskus on hyvä jopa hieman suojata itseään tarpeettomalta tietotulvalta ja keskittyä vain tähän hetkeen.
PALAA TAKAISIN