Lastenneuvolaa rakentamassa

Terveydenhoitajan koulutukseni vuoksi oli pian selvää, että alamme rakentamaan lastenneuvolaa osaksi Perhe-Arten palvelukattausta.  Tuntuu, että voisin kirjoittaa aiheesta loputtomiin, mutta lähdetään nyt tällä liikenteeseen.

Ennen kaikkea olen kahden pienen lapsen äiti. Tiedän, mitä tarkoittaa väsymys, valvotut yöt, itkupotkuraivarit, soseiden aloitus, imetyksen vaikeus ja lapsen tulon aiheuttaman kriisin. Tiedän myös, miten hienoa on olla äiti: seurata oman lapsen kasvua ja onnistumisia sekä nähdä eri kehitysvaiheiden tuomat haasteet. Kokea yhdessä ensiaskeleet ja kuulla ensimmäiset sanat, nähdä  valvottujen öiden jälkeen se ensimmäinen hammas, jonka vuoksi omat silmäpussini roikkuvat jo nilkoissa. Tätähän se pikkulapsiarki on. Neuvolaan saat tulla väsyneenä, onnellisena, valvoneena tai tuhannen kysymyksen kera. Varmastikaan en osaa kaikkiin vastata, mutta mietitään sitten vaikka porukalla vastauksia. Perhe-Arten henkilökunnalla on yhteensä monta lasta ja yhtä monta temperamenttia kotona, joten apua löytyy kyllä.

Vaikka noudatammekin toki tietynlaista runkoa tarkastusten ja niiden aikataulujen suhteen, on tärkeää löytää yksilölliset ratkaisut jokaisen perheen ja lapsen tarpeisiin. Kasvukäyrät ovat tärkeä seula, jolla voidaan löytää esimerkiksi sairaus, jonka ainoa oire voi olla kasvun viivästymä. Omat lapseni ovat kovin pienikokoisia, hitaasti kasvavia, mutta terveitä. Jokainen meistä on yksilö.

Apua löytyy aina

Jokainen äiti joka on kokenut ongelmia imetyksen suhteen tuntee imetykseen liittyvät ongelmat kivualiaan hyvin. Kätilömme Maiju on oikea henkilö avuksi imetysongelmiin, kuten myös sairaanhoitaja Melina, joka on käynyt imetysohjaajakoulutuksen. Rintamaito ja imetys ovat vauvan kannalta ehdottomasti hyvä asia, ja haluamme tukea imettäviä äitejä parhaan kykymme mukaan.

Itseään on turha polttaa loppuun, sillä apua saa pyytämällä. Meidän tehtävämme ei ole tuomita tai pitää palopuheita WHO:n ravintosuosituksista. Sinä äitinä tiedät varmasti parhaiten,  mikä on teille toimivin ratkaisu.

Toivon, että voisin olla se kannustava neuvolantäti, jolle voi kaataa kaikki huolet niskaan, ilman pelkoa tuomitsemisesta. Lasten kanssa törmää niin moniin haasteisiin ja kukaan ei ole vanhempana valmis koskaan. Lapset kasvattavat vanhempia yhtälailla kuin vanhemmat lapsiaan.

Lastenneuvolapalveluitamme voit käyttää säännöllisesti tai kunnallisen neuvolan ohella ja tukena. Voit tuoda lapsesi myös vain punnituskäynnille, mikäli paino mietityttää sinua. Meille voi tulla aina vain juttelemaankin mieltä painavista asioista.

Meiltä ei ole vielä saatavilla rokoteohjelman mukaisia rokotuksia, mutta tiedotamme heti kun tähän tulee muutos. Pysykääpä kuulolla!

Isät mukaan neuvolaan!

Toivoisin myös näkeväni perheiden isät mukana neuvolassa. Isän rooli on vuosien saatossa muuttunut kovin paljon. Nykyisät osallistuvat paljon enemmän perhe-elämään kuin aiemmin ja heilläkin voi olla kysymyksiä joiden kanssa voimme auttaa. Miehinenkin elämä muuttuu, kun yhtäkkiä aikaa pitääkin pystyä jakamaan enemmän muille.

Kirjoitan varmasti vielä lisää perhe-elämästä, ja saattaa olla että jotkut haasteet ovat saaneet ainakin lieviä vaikutteita omasta elämästäni. 🙂

Ensi kertaan!

Eija