Kumpi meille on tulossa, tyttö vai poika?

Yksi Suomeen pikku hiljaa Amerikan mantereelta kantautuva juhla on Gender reveal party eli juhla, jossa paljastetaan vauvan sukupuoli perheelle ja ystäville jo puolivälissä raskautta. Loppuraskaudessa on monesti vielä Baby Shower -juhlat, jossa myös juhlitaan tulevaa vauvaa ja äitiä. Netistä löytyy runsaasti videoita, joissa esimerkiksi ilmapallon sisällä on joko pinkkejä tai vaalean sinisiä konfetteja ja juhlassa ilmapallo puhkaistaan. Silloin myös vanhemmat itsekin saavat tietää, kumpi heille on tulossa. Tulevan vauvan juhlinta on mitä parhain syy juhlia, nämä kun ovat näitä ilon juhlia kaikkinensa.

Moni perhe haluaakin nykyään etukäteen selvittää, onko perheeseen tulossa tyttö vai poika. Syyksi kerrotaan yleensä se, että odotus jotenkin on helpompaa, kun on pystynyt konkretisoimaan uuden tulokkaan. Vauvaa aletaan kutsumaan jo nimellä ja vauvalle luodaan siten omaa paikkaansa perheeseen. Uudelleensynnyttäjät monesti miettivät käytännön asioita, laitetaanko mitä ja minkä verran edellisten lapsien vaatteita ja tavaroita kiertoon.

Nykypäivänä selkeästi pienempi osuus vanhemmista on sellaisia jotka eivät halua tietää vauvan sukupuolta etukäteen. Syitä siihen ovat mm. se, että sen halutaan sen olevan yllätys ja sitä on kiva arvailla loppuun asti. Monelle sukupuolella ei ole mitään merkitystä ja ne ”oikean väriset” vaatteet ehtii kyllä hankkia myöhemminkin.

Vauvan sukupuolen määrittäminen ultraäänellä yleensä onnistuu jo viikoilla 16-20. Sukupuolen määrittämistä tosin voi vaikeuttaa sikiön asento kohdussa, äidin runsaat vatsanpeitteet taas heikentävät selkeästi näkyvyyttä. Joskus vauvan sukupuolielimet saattavat olla niin turvokkeiset ettei varmaksi pysty sanomaan kumpaa sukupuolta tuleva lapsi on.

On kuitenkin muistettava, että vuosittain syntyy pieni joukko lapsia, joiden sukupuolta ei pystytä määrittämään silmämääräisesti vaan siinä tarvitaan jatkoselvittelyjä syntymän jälkeen.
Jokainen perhe itse päättää minkä verran haluavat tietää tulevasta vauvasta. Toiset haluavat käydä tiheästi ultraäänessä ja seurata vauvan kasvua ja touhuamista. Toiset taas haluavat antaa vauvan kasvaa omassa rauhassaan ja tutustua konkreettisesti vauvaan vasta syntymän jälkeen. Se mikä tuntuu itsestä oikealta ja hyvältä on juuri se teille oikea tapa.

 

Ultraterkuin Kati