AJANVARAUS

Kokemus Perhe-Arten synnytysvalmennuksesta ja imetysohjauksesta

4/2/2019
Perhe-arte

Lahtelainen Sinna kävi Perhe-Artella alun perin varhaisultrassa, jolloin hän halusi saada raskauteen varmistuksen. Varmistuksen saatuaan hänelle tuli kuitenkin vuotoa. Sinna sai muualta arvioita, ettei seuraavan ultran kanssa ole kiire, ellei hän tule todella kipeäksi

– Perhe-Artella asiani otettiin vakavasti ja sain ajan tunnin päähän soitostani. Muista puheluista minulle jäi kuva, että vuoto johtuu keskenmenosta, mutta Artella pääsin heti ultraan ja sain tietää kaiken olevan kunnossa, hän kertoo.

Ultraäänitutkimuksista jäi Sinnalle hyvä ja luottavainen olo. Kun Sinnaa alkoi myöhemmin pelottamaan synnytyksen lähestyessä,  oli hänen jälleen helppoa kääntyä Perhe-Arten puoleen. Synnytyspelkokeskusteluissa oli mukana paljon aivan tavallisia, arkisia asioita, joita hän ei ollut aiemmin tullut ajatelleeksi. Hän meni ensimmäiseen keskusteluun neljä kuukautta ennen laskettua aikaa.

– Kävimme Perhe-Arten Maijun kanssa läpi asioita, jotka olivat minulle pelottavia tai vieraita. Keskusteluille ei ollut valmista pohjaa, vaan puhuimme vapaasti raskaudesta ja tulevasta synnytyksestä minun ehdoillani ja omien ajatusteni pohjalta.

Mukana oli synnytykseen valmistautumisen lisäksi arkisia aiheita kuten vaipanvaihdot ja kylvetykset sekä hankintalista kotiin vauvaa varten.

– Kävimme kaikki huoleni rauhassa läpi ja kun lähdin pois, oli minulla varma olo: tiesin miten minun pitää valmistautua ja mitä hankkia kotiin.

Puoliso mukana valmennuksessa

Myös Sinnan puoliso oli mukana synnytysvalmennuksessa.

– Julkisella puolella äitiysneuvolaprosessissa mies joutui sivurooliin. Hänelle tuli hyödytön olo. Perhe-Artella häntä kuultiin ja hän sai omiin kysymyksiinsä vastauksia. Lisäksi hän sai konkreettisia ohjeita auttamiseen esimerkiksi supistuksien kanssa.

Sinna kehottaa muitakin epävarmoja naisia ja pariskuntia olemaan yhteydessä Perhe-Arteen synnytysvalmennuksien suhteen.

– Luimme yhdessä mieheni kanssa netistä paljon tietoa, mutta sieltä saimme vain lisää pelkoja ja epäluuloa. Maijun kanssa keskustellessa saimme ammattilaisen näkökulman asioihin, joka rauhoitti mieliämme. Ymmärsimme ettemme ole maailman ensimmäinen pariskunta, joka saa lapsen.

Lapsen syntymän jälkeen Perhe-Artesta oli jälleen apua, tällä kertaa imetysohjauksen muodossa.

– Olin jo lopettamassa imettämisen, koska homma ei sujunut. Imetysohjauksessa imetin lapsen Maijun opastuksella. Maiju näytti kädestä pitäen, miten imetys tapahtuu ja miten lapsi alkaa imemään. Se oli suuri helpotus.

Imetys alkoi sujumaan heti ohjauksen jälkeen paremmin myös yksin.

– Olin hyvin ennakkoluuloinen, koska imetys tuntui niin vaikealta. Sen jälkeen ongelmia ei enää ole ollut. Tärkeintä oli saada oikeat keinot ja itseluottamusta, Sinna kertoo.

PALAA TAKAISIN