Kätilö ja äitiysfysioterapeutti – siinä vasta pari!

Emme tiedä teistä, mutta me täällä ollaan ihan innoissamme tästä ammatillisesta parivaljakosta: kätilö ja äitiysfysioterapeutti! Lahdessa tällä yhdistelmällä on tehty töitä jo pidempään, ja nyt elokuusta 2022 alkaen tämä sama osaaminen löytyy myös Tampereen toimipisteestä.  

Miksi tästä nyt sitten pitää olla innoissaan? Meidän mielestä siksi, että tällä kombolla saadaan tarjottua ihan mielettömän upea paketti tietoa ja taitoja vauvaa odottaville pareille niin raskausaikaan, synnytykseen valmistautumiseen kuin synnytyksen jälkeiseenkin aikaan.  

Kätilö on raskausajan ja synnytyksen asiantuntija. Kätilö tietää, mitä synnytyksen aikana kehossa tapahtuu ja mitä vauva tekee synnytyksen aikana ja miten kehosi kokonaisuus vaikuttaa kaikkeen tähän. Raskausajan kivuille on yleensä syy, ne eivät vain ole jotain “joka kuuluu asiaan”. Kun ymmärrät syyn, osaat vaikuttaa siihen. Esimerkiksi synnytysvalmennus tarjoaa ison repullisen tietoa synnytyksestä, siihen valmistautumisesta ja puolison keinoista auttaa. Synnytysvalmennuksen tieto perustuu siihen, mitä kehossa tapahtuu raskausaikana ja synnytyksessä. Valmennus tarjoaa tietoa siitä mitä voit kehollisesti ja mielen tasolla valmistautua synnytykseen ja mitä voit tehdä synnytyksen aikana. Synnytyskään ei siis vain ole asia, joka tapahtuu, vaan synnyttäjä ja puoliso ovat aktiivinen osa synnytystä. Oikeilla tiedoilla ja taidoilla varustettuna synnytyksestä tulee mitä todennäköisemmin melko erilainen kokemus kuin ajatuksella, “se tulee mitä on tullakseen ja kyllä ne siellä sairaalassa sitten kertoo…”. 

”Oikeilla tiedoilla ja taidoilla varustettuna synnytyksestä tulee mitä todennäköisemmin melko erilainen kokemus kuin ajatuksella, “se tulee mitä on tullakseen ja kyllä ne siellä sairaalassa sitten kertoo…”.  ”

Äitiysfysioterapeutti puolestaan tuntee kehon joka sopukkaa myöten ja on erikoistunut nimenomaan fysioterapiaan odotusaikana sekä synnytyksen jälkeen. Äitiysfysioterapeutti ymmärtää raskausajan tuomat muutokset kehossa ja osaa tutkia mistä jokin odotusajan vaiva johtuu. Äitiysfysioterapia odotusaikana tähtää rentoon, tasapainoiseen ja kivuttomaan kehoon mielen vaikutuksia unohtamatta. Terapia raskausaikana muotoutuu kunkin yksilöllisen tilanteen ja tavoitteen mukaan, mutta usein vastaanotolla hoidetaan ja ennaltaehkäistään raskausajan vaivoja. Kehon ja etenkin lantion alueen tasapainottaiminen harjoitteiden avulla sekä manuaalisen terapian keinoin tähtää sujuvaan ja kivuttomaan raskauteen odottajan kannalta. Tasapainoinen lantion seutu on avainasemassa vaikuttamassa myös vauvan kohtuaikaiseen asentoon ja synnytyksen lähestyessä myös tarjontaan, joten raskausfysioterapialla voidaan vaikuttaa äidin lisäksi myös syntyvään vauvaan. Lantionpohjan toimintaa optimoidaan synnytystä ajatellen sillä rennosta ja toimivasta lantionpohjasta on huomattavasti hyötyä synnytyksessä. Erilaisilla harjoitteilla, ohjauksella sekä kehon hoitamisella pyritään tukemaan odottajan hyvinvointia koko raskauden ajan. 

Käytännössä siis yhteistyömme parhaimmillaan tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kätilö valmentaa synnytykseen tarjoamalla laajan tieto- ja taitopohjan ja äitiysfysioterapeutti auttaa kehoasi valmistautumaan synnytykseen fyysisesti. Tai se voi tarkoittaa sitä, että kätilö kartoittaa esimerkiksi raskauteen liittyvissä kivuissa, mikä on kohdun ja vauvan tilanne ja asento ja sitten fysioterapeutti tätä tietoa hyödyntämällä pyrkii kanssasi löytämään hyvät avut kivun helpottamiseen. Se voi tarkoittaa myös sitä, että imetyshaasteissa kätilö neuvoo ja ohjaa imetyksessä ja sitten fysioterapeutti auttaa vauvaa kehon kireyksien kanssa, jotta vauvan on helpompi löytää parempi imuote. * 

Samat asiat jotka auttavat sinua siis saamaan mahdollisimman lempeän ja kivuttoman raskauden, valmistavat sinua ja kehoasi myös tulevaan synnytykseen. Eli kun ymmärrät mitä kehossasi raskausaikana ja synnytyksessä tapahtuu ja saat omaan tilanteeseesi oikean tuen ja ohjeet, sinulla on kaikki mitä tarvitset synnyttääksesi. Siksi kätilö ja äitiysfysioterapeutti! 

Eli täällä me ollaan kaikki, just sua ja teitä varten! 

*Vauvahierontaa tarjolla toistaiseksi vain Lahden toimipisteellä