AJANVARAUS

Isä, sinä riität!

17/12/2019
Perhe-arte

Kuulostaako seuraava kuvaus miehen näkökulmasta tutulta? Alkuraskaudessa nainen on hormonihuuruinen, alati nukkuva ja itkusta nauruun ja kiehahtamispisteeseen räjähtävästi nouseva ihmetys. Omaa puolisoaan ei ole tuntea, sanovat jotkut. Keskivaiheilla raskautta hiukan tasaantuu, silti monen miehen on vaikea suhtautua siihen valtavaan pesänrakennusviettiin ja intoon koluta jokainen vaunuja myyvä nettikauppa läpikotaisin. Synnytyksestä puhuttaessa monien miesten huulilla on avuttomuus ja hämmennys siitä, ettei puolisoaan osaa auttaa eikä miehelle sopivaa konkreettista tekemistä oikein löydy. Synnytyksestä toipuva ja imettävä nainen muistuttaa siitä alkuraskauden ailahtelevaisesta hahmosta, joka nyt tuntuu muuttaneen takaisin. Ja vanhemmuus, miten sitä nyt tässä opetellaan, kun toinen tuntuu tietävän aika paljon. Miesten ja naisten maailman erot jollain tavoin korostuvat raskauden aikana ja sen eri vaiheissa. Miehinen tapa suhtautua ja lähestyä tulevaa perheenlisäystä on monesti varsin erilainen. Miten olla isä ja mitä minun kuuluu tehdä, millainen olla?

Ole juuri sellainen kuin olet. Ole aktiivinen ja kiinnostunut. Sinun ei tarvitse toimia kuten puolisosi toimii, ole oma itsesi. Raskauden eri vaiheissa on luonnollista, että miehet ja naiset suhtautuvat asioihin eri tavalla, se on ymmärrettävää, kun ajattelee vain fysiologiaakin. Nainen kantaa lasta ja on selvää, että hän kokee asiat eri tavalla kuin vierestä seuraava mies. Tämä ei tarkoita, että vain naisen kokemusmaailma olisi oikein ja totta.  Miehet ja naiset ajattelevat ja kokevat asioita eri tavalla, ja hyvä niin, ikäväähän se olisi, jos me kaikki olisimme samanlaisia. Parisuhteessa tilaa tulisi olla molempien kokemusmaailmalle ja toimintamalleille. Tärkeää on, että molemmat pystyvät ilmaisemaan kokemaansa ja tuntemaansa, näin kokemusmaailmasta muotoutuu yhteinen

Älä kuitenkaan piiloudu väärällä tavalla sen taakse, että saat olla sellainen kuin olet. Se ei tarkoita sitä, etteikö sinun odoteta olevan kiinnostunut tai huomioivan muuttuvaa elämäntilannettanne ja lastanne kantavaa puolisoasi. Se ei tarkoita sitä, että voit huoletta keskittyä omiin kuvioihisi ja ajatella, että kyllä tämä tästä omalla painollaan. Ole aktiivinen, luo suhteestasi puolisoosi vahva ja avoin, kerro omasta kokemusmaailmastasi, avaa tuntemaasi, vaikka se olisi se, että vielä et oikein tiedä miltä tuntuu ja että olet epävarma. Se on enemmän kuin ok. Todennäköisesti puolisosikin on epävarma, hän ei vain ehkä itsekään osaa sitä kertoa.

Ja muista, että sinun tapasi toimia, esimerkiksi vanhemmuudessa, on aivan yhtä hyvä ja oikein kuin puolisosikin tapa. Ota oma paikkasi vanhempana. Vaikka yhteiskuntamme tasa-arvoistuukin pikkuhiljaa, on naisilla taipumus ottaa ohjat sekä raskaus aikana, että lapsen kanssa. Hyvässä parisuhteessa ja jaetussa vanhemmuudessa molempien tavoille toimia on kuitenkin tilaa ja toisen tapaa ei arvostella. Lasta voi hoitaa monella tavalla ja se vaippakin pysyy päällä vaikka se olisikin asennettu hiukan eri metodeilla. Ole läsnä ja kiinnostunut lapsestasi. Ole kuulolla ja kerro, että välität ja rakastat! Toki perheessä on hyvä olla yhteiset linjat kasvatuksesta ja arvoista, mutta niitä voi toteuttaa monin erilaisin tavoin.

Isä, sinä olet hyvä juuri sellaisena kuin olet. Opetat lapsellesi tärkeitä asioita ja elämää omalla tavallasi. Lapsesi oppii sinulta yhtä tärkeitä asioita: hiukan erilaisia, kuin äidiltään. Ja naiset, antakaa puolisollenne tilaa ja mahdollisuus olla juuri sellainen vanhempi, sellainen isä kuin hän on. Isä on isä, hän tekee jotkin asiat erilailla kuin sinä, älä purkita häntä samaan muottiin itsesi kanssa vaan anna tilaa myös hänen tavalleen. Yhdistämällä voimanne ja hyödyntämällä molempien voimavarat myös lapsenne saa upeat, monipuoliset eväät elämään.

Mahtavaa miesten päivää!

PALAA TAKAISIN