Imetykseen kannattaa valmistautua

Jos kätilönä saisin antaa yhden neuvon imetyksestä, se olisi tämä:

Ottakaa selvää asioista etukäteen.

Ajatelkaa toiveitanne imetyksestä ja hakekaa tietoa siitä, mitä ne tarkoittavat käytännössä. Miettikää niitä asioita, jotka tuntuvat teistä hyvältä ja sopivilta. Tutkiskelkaa omia tuntemuksia ja ajatuksia myös silloin kun olette epävarmoja koko imetyksestä. Kyseessä on teidän valinta ja oli valintanne mikä tahansa, toivon kätilönä, että se tehdään oikeaan tietoon nojaten.

Imetys on parhaimmillaan maailmasta upein ja ihanin asia. Kolikolla on kuitenkin aina se kääntöpuoli, imetyksen toiselta puolen löytyy usein pettymystä, kipua ja epäonnistumisen tunteita. Oikeanlaisella valmistautumisella voi helpottaa montaa tulevaa haastetta ja luoda myös uskoa omaan kykyihin ja kehoon. Todennäköisesti myös mahdolliset haasteet ja ongelmatilanteet tunnistaa helpommin ja niihin osaa tarvittaessa myös reagoida.

Elämää ei voi suunnitella valmiiksi (Voi kun voisikin!), mutta asioihin voi valmistautua ja niistä voi ottaa etukäteen selvää.

Jos sinulla on toive imetyksestä, ajattele mitä toivot siltä? Kun olet selvittänyt omat toiveesi ota selvää, mitä ne tarkoittavat.

Mitä tarkoittaa täysimetys ja mitä taas osittaisimetys? Mikä tuntuu meille sopivalta? Mitä ensi päivinä tapahtuu? Mitä vauva kaipaa? Mitä tarkoittaa maidonnousu? Mitä tehdä silloin, kun en halua imettää?

Onko tiedollisen valmistautumisen lisäksi jotakin mitä voin tehdä imetyksen eteen jo raskausaikana? Mistä meille löytyy apua, jos me tarvitsemme sitä?

Tieto tulevasta tuo mukanaan varmuutta ja luottamusta ja hyvän valmistautumisen jälkeen on paljon helpompaa tehdä päätöksiä. Lähelleen kannattaa kasata hyvät tukijoukot, jotka kannattelevat silloin kun tukea tarvitsee.

Tukea ja tietoa tarvitsevalle Imetyksen tuki ry on loistava paikka aloittaa matka.

Kirjoittaja Katri Aarnio-Hänninen on kätilö ja seksuaalineuvoja Perhe-Arte Helsingillä