Äitiysneuvolaan Perhe-Artelle

Tiesitkö, että meillä Perhe-Artella voit käydä kaikki tarvittavat äitiysneuvolakäynnit THL:n ohjeistuksen mukaisesti?

Voitte halutessanne valita raskauden seurannan toteutettavaksi kokonaan yhteistyössä Perhe-Arten kätilön kanssa tai täydentää palveluillamme julkista terveydenhuoltoa.

Perhe-Arten äitiysneuvolassa kohtaat saman, oman kätilön, joka jatkaa kanssasi koko raskauden ajan aina synnytyksen jälkeiseen kotikäyntiin asti. Neuvolaseurannan pohjana on THL:n suositukset, joiden pohjalta jokaiselle perheelle luodaan juuri heille sopiva neuvolaseuranta. Jokainen perhe on yksilöllinen ja käynneillä painotutaan juuri sen hetken tarpeisiin.

Meille on ensiarvoisen tärkeää, että äitiysneuvolassa perhe kohtaa ihmisen. Ihmisen, jonka ammatti on kätilö, joka on lisääntymisterveyden asiantuntija. Kätilö käyttää koko ammattitaitonsa ja persoonansa perheen avuksi. Apu on vanhemmuuteen kasvun tukemista, raskaudenmuutosten huomaamista ja hyväksymistä. Vauvan hoitoon ja synnytykseen valmistautumista. Imetyksen oppimista. Suhteen luomista vauvaan. Äitiysneuvolan puoleen voit kääntyä kaikissa raskauteen liittyvissä asioissa, vaikka se olisi pienikin asia.

Myös kotikäynnit ovat mahdollisia.

Ensimmäinen neuvolakäynti

Ensimmäinen äitiysneuvolakäynti tehdään, kun raskautta on kestänyt noin 8 viikkoa, käynnin kesto noin 1,5h. Raskaus varmistetaan ultraäänitutkimuksella. Varmistetaan raskausviikot ja sikiöiden lukumäärä. Ensimmäiset valokuvat tulevasta vauvasta annetaan perheelle. Kuvat myös tallennetaan muistitikulle ja tikulle tallennetaan jatkossa pitkin raskautta otetut kuvat sekä painoarviot.

Ensimmäisellä käynnillä tuleva perhe saa mukaansa pinon erilaisia opas- ja tietovihkosia, joissa kerrotaan esim. raskauden ja sikiön kehityksestä vaiheittain. Neuvolakäynnillä keskustellaan myös äidin yleisestä voinnista ja esim. mikäli raskauspahoinvointi vaivaa niin etsitään siihen helpottavia ratkaisuja.

Lisäksi odottajalta mitataan paino, verenpaine sekä katsotaan hemoglobiini. Myös virtsanäyte otetaan neuvolakäynnin yhteydessä, jolla tarkastetaan ettei virtsassa ole mm. valkuaisaineita. Ensimmäisellä kerralla otetaan myös verinäytteet, joista katsotaan äidin veriryhmä, vasta-aineet sekä HIV, kuppa ja hepatiitti B.

Kätilö laittaa myös lähetteet seulontatutkimuksiin. Näihin kuuluu niskaturvotusultra noin viikoilla 12 sekä rakenneultra raskauden puolivälissä. Myös verikokein otettava yhdistelmäseulanäyte (jolla seulotaan kromosomipoikkeavuuksia) kuuluu tähän ja se otetaan viikolla 10.

Neuvolaseurantoihin kuuluvat myös lääkärikäynnit, yleensä kaksi kertaa raskausaikana. Perhe voi valita mille gynekologille itse menevät. Yleensä lääkärikäynnit ovat raskausviikoilla H16 sekä H36.

Mukana koko raskauden ajan

Raskauden alkuaikana neuvolassa käydään noin kerran kuussa. Yleensä noin 32. raskausviikon jälkeen käynnin tihentyvät asteittain. Käyntien tarkoituksena on seurata äidin, vauvan ja perheen vointia sekä ennaltaehkäistä tai hoitaa mahdollisia ongelmia.

Koko perhe on tervetullut neuvolakäynneille. Käynneillä kuunnellaan mm. vauvan sydämensykkeet ja ultraäänikuvan välityksellä vauva tulee joka käynnillä aina todentuntuisemmaksi koko perheelle. Vauvan asento tarkastetaan ultraäänellä myös jokaisella neuvolakäynnillä ja tarkastetaan myös, että kaikki on kunnossa (esim. istukka, lapsivedenmäärä) Mikäli kätilö havaitsee jotakin ongelmaa, hän laittaa lähetteen tulevan synnytyssairaalasi äitiyspoliklinikalle jatkoselvittelyjä varten. Tulevaa synnytystä mietitään perheen kanssa yhdessä ja keskitytään heitä pohdituttaviin asioihin.

Synnytyksen jälkeen

Kun vauva on syntynyt niin kätilö tulee kotikäynnille vauvan ollessa noin viikon vanha. Käynnillä punnitaan vauva, katsotaan yleisvointi niin vauvalta kuin äidiltäkin. Keskustellaan synnytyksestä ja synnytyksen jälkeisestä ajasta. Nämä tuoreet vauvat valloittavat kyllä joka kerta kätilön sydämen.

Neuvolakäynnit kuuluvat Kelakorvauksen piiriin ja korvausta voit hakea takautuvasti.

Neuvolaterveisin, Kati