Alkuraskauden verenvuoto

Jos raskauden aikana tulee värillistä vuotoa, saattaa herkästi huoli nostaa päätään. Tämä on yksi tavallisimmista syistä ultraäänitutkimukseen hakeutumisen taustalla.

Toisinaan vuoto on merkki keskenmenosta, mutta myös normaalisti eteneviin raskauksiin liittyy usein jonkinlaista vuotoa. Yksinään vuoto ei ole raskauden etenemisen mittari.

Vuoto voi olla vaaleanpunertavaa, rusehtavaa tai selkeästi veristä. Vuotoa voi tulla niukalti pyyhittäessä tai joskus runsaampina holahduksina. Hyvin niukka verellä värjäytynyt valkovuoto on täysin harmitonta, eikä sitä tarvitse pelästyä. Vaaleanpunertavan niukan vuodon taustalla on useimmiten alkuraskauteen kuuluvat kuivat ja herkästi vuotavat limakalvot.

Kuivia limakalvoja voi hoitaa hormonittomilla kosteutusvalmisteilla tai öljyillä. Erityisesti ennen yhdyntää on syytä kiinnittää huomiota limakalvojen kostuttamiseen, jotta ne eivät rikkoutuisi yhdynnän aikana.

Aina vuodolle ei löydy selkeää syytä. Useimmiten kuitenkin voimme ultaräänitutkimuksen aikana nähdä mahdollisen syyn vuodolle. Tehdessämme ultraäänitutkimusta, voimme havaita kohdussa vuotokohtia. Vaikka odottajalla ei siinä kohtaa vuotoa olisi vielä ollut, saatamme varoitella mahdollisesta tulevasta vuodosta.

”Jos sinulta tulee vuotoa ja huoli nostaa päätään, älä suotta jää yksin murehtimaan asiaa. Meille tullaan usein ultraan hakemaan mielenrauhaa.”

Vuodolla ei kuitenkaan ole yksiselitteistä logiikkaa. Joskus pieni vuotoalue saattaa holauttaa vuotoa runsaammin ja isompi vuotoalue puolestaan ei vuoda lainkaan. Vuotoalueen perusteella ei voida varmasti ennustaa raskauden kulkua.

Alkion kiinnittyessä kohdun verekkäälle limakalvolle, voi tähän liittyä jonkin verran verestävää vuotoa. Vuoto voi kerääntyä kohtuun hematoomaksi, toisin sanoen veriseksi hyytymäksi. Ajoittain hematoomat alkavat vuotamaan. Kohtuun kerääntyneen veren ulospurkautuminen voi näyttäytyä rusehtavana tai verisenä vuotona ja sitä voi tulla tiputellen tai kertaluontoisena holahduksena.

Kun istukka on joko osittain tai kokonaan kiinnittynyt kohdunsuun eteen, puhutaan etisestä istukasta. Etinen istukka vuotelee herkästi. Istukan paikantaminen tehdään virallisesti raskausviikon 20 rakenneultrassa.

Rakenneultraan mennessä tai rakenneultrassa todettu etinen istukka voi vielä kohdun kasvun myötä siirtyä pois kohdunsuun edestä. Tarvittaessa tilanne kontrolloidaan myöhemmässä raskauden vaiheessa. Niin kauan, kun istukka on kohdunsuun edessä, vuotoriski on olemassa. Etisen istukan ollessa vuodon taustalla, vuoto voi näyttäytyä niukkana verisenä vuotona tai verisinä holahduksina. Siihen voi liittyä myös hyytymäistä vuotoa.

Runsas vuoto, kivut ja raskausoireiden loppuminen tarkoittavat useimmassa tapauksessa sitä, että raskaus on mennyt kesken. Keskenmenoa voi rauhassa seurata kotona, jos vointi pysyy tasaisena. Raskauden keskeytymisen voi varmistaa muutaman viikon päästä kotona tehtävällä raskaustestillä. Jos siinä kohtaa testi on negatiivinen ja vointi on hyvä, voidaan olettaa, että kyseessä oli luonnollisesti hoitunut keskenmeno. Kemialliseksi raskaudeksi kutsutaan raskautta, jossa raskaustesti näyttää positiivista mutta kuukautisvuoto alkaakin joidenkin päivien sisään testin teon jälkeen.

Ultraäänitutkimuksen avulla voidaan luotettavasti arvioida raskauden tilaa.

Tervetuloa ultraan!

Lue lisää palvelusta Tampereella, Helsingissä tai Lahdessa!

Varaa aikasi palveluun: Tampere | Helsinki | Lahti