Alkuraskauden ultraäänitutkimuksen esitiedot

Mikä merkitys esitiedoilla on?

Täällä Perhe-Artella asiakaskäynti pohjustetaan aina kattavilla esitiedoilla. Esitietojen kysyminen voi tuntua kuulustelun omaiselta asioiden läpikäymiseltä mutta sillä on merkittävä rooli ultraäänitutkimuksen tukena. Ilman esitietoja emme välttämättä saa luotettavaa tutkimusta suoritettua. Erityisesti alkuraskauden ultraäänitutkimuksissa esitiedoilla on iso merkitys.

Mitä ne esitiedot sitten oikein ovat?

Tiedustelemme kuinka mones raskaus on kyseessä, onko synnytyksiä, keskenmenoja tai keskeytyksiä. Synnytyksestä haluamme tietää onko se tapahtunut alateitse vai sektiolla. Sektiosta kysymme oliko se suunniteltu vai kiireellinen sektio ja minkä vuoksi sektioon on päädytty. Saatamme tiedustella myös mitkä fiilikset synnytyksestä jäi ja oliko raskaudessa jotakin erityistä.

Tärkeimmät esitiedot ovat kuukautisten alkamispäivä ja kuukautiskierto sekä sen säännöllisyys. Lisäksi usein haluamme tietää ovulaation päivämäärän ja koska raskaustesti on tehty. Saatamme myös tiedustella millainen raskaustesti on ollut, onko se näyttänyt haaleata viivaa ja milloin testin viiva on vahvistunut. Luotettavin tiedonlähde on ovulaation päivämäärä. Lisäksi luotamme raskaustestiin, joka näyttää myös raskausviikot.

Kyselemme myös raskausoireista. Lisäksi meitä kiinnostaa onko ollut kipuja tai vuotoja. Kirjaamme esitietoihin myös perussairaudet ja lääkityksen. Myös gynekologisesta taustasta saatamme kysäistä.

No miksi ne esitiedot ovat merkityksellisiä?

Vertaamme ultraäänitutkimuksen näkymää esitietoihin. Alkuraskauden ultraäänitutkimuksessa tulee kohdussa näkyä raskausontelo, jossa on ruskuaispussi ja sykkeellinen, raskausviikkoja vastaava alkio. Jos ultraäänitutkimuksen tulos ei vastaa esitietoja kätilön tulee arvioida onko tilanne mahdollinen vai tuleeko siitä mahdollisesti huolestua. Huolellinen esitietojen ja päivämäärien läpikäynti auttaa kätilöä arvioimaan tilannetta luotettavasti. Tarvittaessa suosittelemme ultraäänikontrollia 1-2 viikon päähän, jolloin pääsemme arvioimaan tilannetta kahden eri ultraäänitutkimuksen pohjalta.

Esimerkkitilanne:

Kuukautisista laskettuna asiakkaalla tulisi olla 7+1 raskausviikot. Esitietoja läpikäydessä asiakas tuo kuitenkin ilmi, että raskaustesti vaihtui positiiviseksi vasta, kun kuukautiset olivat jo reilun viikon myöhässä. Ultraäänitutkimuksen näkymä vastaa 6+0 raskausviikkoa ja alkiolla on hentoinen syke. Normaalisti yli viikon poikkeava näkymä esitietoihin verraten olisi huolestuttava. Raskaustestin ajankohtaan vedoten kätilö kuitenkin voi todeta, että näkymä vaikuttaa normaalille alkuraskauden tilanteelle ja syke voi olla vasta käynnistynyt/käynnistymässä. Sykkeen vahvistumisen ja raskauden etenemisen varmistamiseksi kätilö voi suositella vielä kontrolliultraa.

Esitietoihin on hyvä valmistautua ja kirjata jo valmiiksi päivämääriä muistiin. Näin saamme sujuvasti ja luotettavasti tehtyä tutkimuksen. Tervetuloa ultraan!