Yököttää, kuvottaa, ruoan valmistuksen hajut pakottavat poistumaan keittiöstä, vastaantulijan hienhaju pistää vatsan vellomaan, bussilla matkustamista ei voi ajatellakaan ja pihvi, jota olet aina rakastanut kääntää vatsan ympäri.
Alkuraskauden pahoinvointia esiintyy kolmella neljästä raskaana olevasta naisesta. Oireet voivat vaihdella lievästä kuvotuksen tunteesta todella voimakkaaseen oksentamiseen. Onneksi kuitenkin vain n. 0,5-1% naisista kärsii tuosta kaikkein voimakkaimmasta raskauspahoinvoinnista (hyperemesis gravidarum).
Pahoinvointi alkaa yleisimmin raskausviikoilla 5-7 ja on pahimmillaan viikoilla 9-11. Suurimalla osalla alkuraskauden oireet ovat ohi viikkoon 12 tai viimeistään viikkoon 14 mennessä. (THL, Äitiysneuvolaopas 2013 ja Lääkärikirja Duodecim, Tiitinen 2017). Valitettavasti joillakin naisilla pahoinvointi jatkuu läpi raskauden, mutta onneksi heitä on kuitenkin erittäin harvassa. Joka tapauksessa raskausoireet voivat alkuvaiheessa olla varsin invalidisoivia vaikkeivat pahimmasta päästä olisikaan.
Pahoinvointia voi lievittää syömällä pieniä annoksia tiheästi ja välttämällä näläntunnetta, lepäämällä riittävästi ja välttämällä voimakkaita hajuja. Joskus kylmät ja raikkaat tuotteet tuntuvat helpommilta syödä ja pakastinta voikin täyttää jäädytetyillä vauvansoseilla, mehuilla ja hedelmän paloilla. Pääasia on, että nesteytys olisi pahoinvoinnista huolimatta riittävää. Ja vaikka ulos lähteminen voi olla työn ja tuskan takana, saattaa silti olla hyvä vääntäytyä sängyn pohjalta ylös, kevyt liikunta ja raikas ilma saattavat tehdä erittäin hyvää.
Jos maailma kuitenkin sumenee pahoinvoinnin keskellä ja tuntuu, että ei kykene edes päätään nostamaan tyynystä, mitä sitten voi tehdä? Moni vastaanotolla pahoinvoinnin kanssa istuva asiakas kertoo, että on valmis kokeilemaan ihan mitä vain, kunhan jokin vain auttaisi.
Apujen listalle voidaan kirjata kohtuullisen pahoinvoinnin kohdalla B6-vitamiini ja pahoinvointiin käytettävät Sea Band –rannekkeet. Mikäli pahoinvointi on erittäin runsasta, on syytä kääntyä lääkärin puoleen nesteytyksestä huolehtimiseksi ja pahoinvointia hillitsevien lääkkeiden määräämiseksi, joskus sairaalassa tapahtuva nesteytys on varsin tarpeellista.
Yksi minua ihastuttanut uutuus on Suomessa markkinoille tullut EmeTerm -pahoinvointiranneke, jonka toiminta perustuu matalataajuisen sähkövirran (Tens) hyödyntämiseen neiguan akupisteen stimuloinnissa. Laite tuo itselleni mieleen aktiivisuusrannekkeen jota voi kantaa ilman, että se herättää muissa suurta kiinnostusta. EmeTerm vaikuttaa vähentämällä vagushermon kautta vatsalaukun supistelua ja tätä kautta pahoinvointia. Kyseessä on siis tavallaan tehostettu versio Sea Band -rannekkeista. Muutamat asiakkaani ovat nyt päässeet kokeilemaan uutta laitetta ja hyödyt ovat ainakin heille olleet selkeät. Olen itse tästä varsin innoissani, sillä varsin avuttomaksi sitä ammattilaisenakin tuntee itsensä tämän asian edessä kun helpotuskeinoja on tarjota vain vähän.
PALAA TAKAISIN